Dobrý den, mám dotaz : jaký musí být odstup stavby a jestli byl porušen?

Soused ohlásil rekonstrukci RD . Tam byla vzdálena od hranice pozemku 1.50m. Dům zboural včetně základů - černá stavba. Dům postavil na stejném místě nový (větší a vyšší) ve vzdálenosti 1.30 m od hranice plotu. Stavební úřad nám stále předkládá, že jsme dali souhlas, ovšem k rekonstrukci. Stěna domu je 11 m dlouhá jsou tam 3 sklepní okna cca 1,10 x 0,70 m a v horní části je jedno okno 1 x 2 m, jedno 1.20 x 1.20 m a další je 1,50 x 1,50 m. Je to vůbec přípustné z požárního zabezpečení? Stavební úřad na to nebere zřetel.
Stěna ve vzdálenosti 1,3m by měla snad být bez jakýkoliv otvorů. Nevím na koho se obrátit.



Děkuji H.

Odpověď Asi takto, je to o důkazech… existuje rozsudek soudu, který říká, že když u domu zmizí střecha, strop a příčky (zjednodušuji to), tak dům právně přestává existovat. Potom je opravdu na zvážení, zda takováto „obnova“ není novostavba, která musí dodržovat veškeré zákonné odstupy a podobně … Jestli máte fotky, nebo jiné záznamy, asi bych to vše ofotil a poslal na Krajský úřad kam spadáte s žádostí o pomoc. Stavební úřady jsou povinné respektovat právní názor nadřízeného orgánu.

Samozřejmě bych ale (přes to všechno, protože obecně jste vprávu) hledal i cestu se nějak se sousedem domluvit – jestli to je alespoň trochu možné, nezapomeňte, že vedle sebe budete bydlet třeba až do smrti …

Tak hodně štěstí.



Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování