Dobrý den, koupil jsem starší RD. Potřebuji stavební povolení, když chci místo stávajícího dřevěného stropu, strop z betonového systému? Děkuji za odpověd

Odpověď Zákon č. 183/2006 Sb., stavební zákon:

§ 108, odst. 1) Stavební povolení se vyžaduje u staveb všeho druhu bez zřetele na jejich stavebně technické provedení, účel a dobu trvání, nestanoví-li tento zákon nebo zvláštní právní předpis jinak.

§ 104, odst. 2) Ohlášení vyžadují změny dokončených staveb uvedených v odstavci 1, pokud jejich provedením nebudou překročeny uvedené parametry.

§ 104, odst. 1) Ohlášení stavebnímu úřadu vyžadují, písm. a) stavby pro bydlení a pro rodinnou rekreaci do 150 m2 celkové zastavěné plochy, s jedním podzemním podlažím do hloubky 3 m a nejvýše s dvěma nadzemními podlažími a podkrovím,

...

Z toho vyplývá, že pokud váš „starší RD, který jste koupil“ má zastavěnou plochu větší než 150 m2 nebo má podzemní podlaží ve větší hloubce než 3 m nebo má více než dvě nadzemní podlaží a podkroví, pak musíte požádat o stavební povolení a pokud tomu tak není, pak musíte záměr provedení změny dokončené stavby ohlásit. Vzhledem k tomu, že k ohlášení i stavebnímu povolení se zpracovává totožná dokumentace, podal bych k záměru žádost o stavební povolení - pokud záměr splňuje podmínky pro ohlášení, měl by stavební úřad žádost o stavební povolení považovat za ohlášení.
Ing. arch. Martin Ondrouch, Ph.D.

Ano – zasahujete do nosné konstrukce.



Poznámka: rodinný dům do 150 m2 - bude třeba projektovu dokumentacei + ohlášení

Rodinný dům nad 150 m2 – budete potřebovat projektovou dokumentaci -+ stavební povolení



Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování