Dobrý den, vyznáte se někdo nebo řešil s nějakým odborníkem výklad nového stavebního zákona? Podle všeho bych na svůj malý projekt rodinného bungalovu nepotřeboval souhlas sousedů. Jde mi ale o to že pozemek vedle mě je v katastru veden jako les ( i když tam roste jen křoví a terén se skalnatou půdou nenechají žádný strom pořádně vyrůst), lesy čr se při komunikaci chovají jako arbitr a odmítají dát souhlas. Soused z druhé strany postavil dům 2 metry od tohoto pozemku a po mě chtějí 15 metrový odstup, což je vzhledem k velikosti pozemku nereálné.
Děkuji za rady

Odpověď No, špatně položená otázka. Každý dům musí být v souladu s územním plánem obce. A řada územních plánů dnes vysloveně má podmínku např.: že výjimku z ochranného pásma lesa lze vydat jen do vzdálenosti 25 m. Ochranné pásmo lesa je přitom 50 m od okraje a pozor – právní hranice lesa!!! To znamená, že jestli váš sousední pozemek je v katastru nemovitostí zapsán jako les a i když na něj je fyzicky jen křoví musíte tuto podmínku splnit.

Posouzení souladu s územním plánem je dnes v rukách úřadu územního plánování, kde musíte získat závazné stanovisko. Když z něho vyplyne, že můžete dům umístit v ochranném pásmu lesa, nejásejte. K povolení domu musíte dále předložit rozhodnutí o výjimce z ochranného pásma lesa a tu nemusíte získat. K výjimce mimo jiné musíte doložit souhlas vlastníka lesa + vyjádření lesního správce (hajný). Takže ten souhlas musíte už získat v této fázi přípravy povolování.



Takže závěr - rodinné domy se dají dnes povolit jednoduše územním souhlasem kombinovaným s ohlášením stavby (společné oznámení záměru), ale požadované doklady jsou minimálně o „jeden papír složitější“. Pak samozřejmě pokud vám Lesy ČR dají souhlas k udělení výjimky, dají jej i k umístění domu (kolikrát to formulují, že je z toho jasné, že souhlas platí pro výjimku i vlastní realizaci stavby(.



Výjimce je mimo jiné nutno rozumět i tak, že jako vlastník lesního pozemku mám mimo jiné ten les tam fyzicky dosadit nebo stávající les udržovat v souladu s lesním zákonem. Stromy mohou mít výšku třeba 25m. Když ten strom padne na váš nový dům, tak w výjimka mimo jiné znamená, že se nemohu domáhat škody způsobené pádem strmu, protože jsem s plným vědomím stavěl a toto jsem věděl ….

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování