Chci si koupit plechovou garáž 6x6m jako podlaha zámková dlažba bude sloužit ne jako garáž ale na ochranu před deštěm (vozejku,káry,nářadí,lavičky a podobně.Na mém pozemku.Otázka Jaké povolení a od koho potřebuji abych mohl na pozemku umístnit montovanou plechovou garáž.Děkuji


Odpověď

Jde o výrobek plnící funkci stavby, tedy je nutné k tomu přistupovat jako ke každému povolení. V rámci samostudia je nutné přečíst § 79 bod 2 o) - tam jsou podrobně vyjmenované případy, kdy do 25 m2 taková stavba nevyžaduje nic. Pozor na povinnost souladu s územním plánem a předpoklad odstupu od hranic pozemku 2m. Z odstupu lze udělit výjimku, z hlediska územního plánu nikdy výjimku udělit nelze.

Pak jsou případy umisťování mimo zastavěné území - tam to většinou územní plány ale neumožňují, navíc i malá stavba tam musí projít klasickým spojeným územním a stavebním řízení.

A nyní závěr. Do katastrální mapky zakreslete obdélníček a vyrazte na úřad územního plánování a pak hned na stavební úřad. Sebou papír a tužku a prosím dělejte si poznámky. Zákon není srozumitelný úředníkům a natož lidem, co poprvé něco staví (umisťují).

Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování