Dobrý den, jsem majitelkou lesů a orné půdy. Mám záměr tyto pozemky využít pro stavby typu tree house, zahradní domek, případně velký stan k rekreaci. Je potřeba mít v tomto případě stavební povolení? Předem děkuji za informace.

Odpověď Tak tady je potřeba dát opravdu pozor. Co se týká staveb v lesním pozemku tak to řeší § 79 2 l) stavebního zákon č. 183/2006 Sb. v platném znění. Tam se praví, že stavby pro hospodaření v lesích ….. do 30 m2 a výšky 5 m nevyžadují rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas. Tomu je potřeba rozumět tak, že nepodléhají stavebnímu zákonu. Ale pozor, stavba pro hospodaření v lese není rekreační chata, s WC, bazénem ,terasou a saunou! Mělo by se jednat o seníky, sklady nářadí, sklady sazenic apod.

Všude mimo vysloveně lesní pozemek musí jít do konkrétního územního plánu obce. A tam je potřeba to pečlivě prostudovat, každý územní plán má jinou regulaci. Pokud dospějete laickým studiem že tam nějaká stavba jde postavit, vezměte mapku, zakreslete do ní obrys vašeho záměru a jděte se zeptat na úřad územního plánování.

A na závěr: dnes bych neriskoval a nestavěl načerno. Stavba postavená v rozporu s územním plánem = stavba v rozporu s veřejným zájmem a úřady ji musí nařídit zbourat!

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování