Dobrý den, máme nové koupenou zahradu ke které vede nezpevněna cesta , široká asi 2,5m v KN vedena jako “ostatní komunikace” ,vlastníci jsou 6 sousedů ,každý má svůj podíl. Na stavebním úřadě řekli že nemáme právo nic stavět , jelikož není Zajištěna “Průjezdní komunikace” ale tam původně máme chatku , ale zatím stavbu neřeším. Také na pozemku 20 let starý vrt, ve kterém voda už teď hrozné zrzavá a je totálně k nevyužívají . Důležitá pro nás věc je, jestli vůbec mužů na takovém pozemku vrtat novu studnu , mám li šanci dostat stavební povolení k výstavbě studny ? Děkuji ! Reifschneider Kristyna


Odpověď

Na většině úřadů. Studny povolují odbory životního prostředí…… pokud je příjezdový pozemek zapsán jako ostatní komunikace – je to její právní stav. Nevím proč by úřad měl mít problémy s další vrtanou studnou.

U další stavby potřeba připomenout znění § 20 vyhlášky č.501/2006 Sb. bod 7. „ke každé stavbě rodinného domu nebo stavbě pro rodinnou rekreaci …… musí vést zpevněná pozemní komunikace široká nejméně 2,5 m a končící nejdále 50 m od stavby“. Pokud je cesta delší lze podle § 26 téže vyhlášky udělit výjimku. Takže by tam mohlo vadit slovo zpevněná, ale to byste mohli zahrnout do projektové dokumentace připravované stavby: tedy objekt č. 1 zpevnění stávající cesty, objekt č. 2 např. rekreační chata….

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec
Tel: +420 384 351 240 ׀ Mobil: +420 606 653 978
Web: www.jh.cz ׀ E-mail: krejci@jh.cz

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování