Dobrý den, zvažujeme koupi pozemku,ke kterému je potřeba vybudovat příjezdovou cestu cca 25m (hned u vedlejší komunikace), šířka 3,5m samozřejmostí. Cesta by vedla po hranici pozemku a byla by v našem vlastnictví. Chci se zeptat,čím bychom měli správně začít. Předpokládám,že na příjezdovou cestu je nutný projekt? Nebo se dá řešit zároveň projekt cesty i domu? Co vše je potřeba obehat a zařídit,abychom nemuseli jen na příjezdovou cestu čekat roky,jestli mi rozumíte. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.


Odpověď

Dá se dnes řešit obojí dohromady, ale tyto případy bych oddělil. Ale je potřeba napřed uvažovat, zda se bude jednat o veřejnou vestu (přestože půjde po vašem pozemku) nebo neveřejnou. Záleží jen na vás, jak jí uvedete v projektové dokumentaci. Neveřejná bývá opařena závorou a jezdí po ní (užívají ji) jen ti, kteří ji vybudují. Ale hlavně veřejnou cestu povoluje speciální stavební úřad (většinou MěÚ odbor dopravy), neveřejnou cestu povoluje obecní stavební úřad. Projekt se všemi náležitostmi to vyžaduje vždy (stanoviska správců sítí, souhlas s připojením na hlavní komunikaci, třeba i vynětí ze ZPF …….). Ale začal bych jednoduchým zákresem vlastní rukou do katastrální mapy, případně do leteckého snímku. Zakreslil bych tam i plánovanou stavbu domku. A první a nejdůležitější je dotaz na úřad územního plánování. To je dnes opravdu základ. Když územní plán vaší obce bude toto řešení umožňovat, šel bych s dotazem dál – tedy bude to veřejná cesta, tak na odbor dopravy. Pokud by to byla neveřejná cesta, tak na obecný stavební úřad. Všude bych si psal poznámky a pak bych teprve vše předal projektantovi. Obecně je lepší i z prvních jednáních mít nějaký písemný (mailový) výstup. Předpisy na sebe přesně nesedí a tak co je úřadem dáno, Ať je od začátku psáno …

Ale teoreticky řízení opravdu spojovat lze, lze spojit i územní souhlas a ohlášení stavby (společné oznámení záměru). Počítejte s tím, že se dost naběháte ….

Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování