Dobrý den, prosím o radu ohledně příjezdové cesty k pozemku na kterém mám chatu s E:Č, kterou používáme již několik desítek let . Cesta je v soukromém vlastnictví. Majitel je bohužel 6let po smrti a od té doby se táhne dědické řízení. Nemáme zřízené věcné břemeno a ani ten pozemek není zapsán v K:N jako komunikace, ale pouze jako ostatní plocha, Pozemek byl vždy využíván jako cesta ke studni, která byla využívána jako zdroj pitné vody ke statku a zámku. Bohužel nám není umožněno stavební úř. stavba rekreačního objektu k tr. bydlení. Náš pozemek je v územní plánu brán k výstavbě trvalého bydlení. Jak máme postupovat. Cesta je široká 4m a dlouhá cca 70m . Děkuji za odpověď . H.M


Odpověď

Tyto případy jsou složité. Asi jste si kontrolovali územní plán. Pokud tam opravdu jde udělat změnu užívání z chaty na rodinný dům je to dobrá zpráva.

A teď co se může zkusit. Předpokládám, že taková cesta – necesta bude v kategorii účelové cesty. Pro vás by byla výhra, kdyby ji obec měla zařazenu do kategorie místní komunikace, ale tomu nevěřím. Totiž z minulosti existují rozsudky, že i nezapsaná cesta v katastru nemovitostí může být z právního hlediska cestou. To znamená ty vrstvy štěrku a třeba recyklátu vlastně vytváření stavbu cesty na cizím pozemku. Je potřeba, kdy by byl dopravním orgánem k takovému posouzení. V běžně sestavených úřadech by to byl MěÚ odbor dopravy (trojkové obce – bývalý okresní úřad).. Bez ohledu na vlastnictví pozemku, by takový úřad mohl po prošetření na místě vydat sdělení, že z právního hlediska se jedná o účelovou cestu na cizím pozemku, nebo na pozemku těch dědiců. (To kdyby třeba nějací pamětníci uvedli, že ten štěrk tam sypal zemřelý). S takovým dokladem by se pak mohlo pokračovat u stavebního úřadu, protože účelová cesta = veřejná cesta, kterou mohou užívat všichni a je jedno, jestli ještě nějaké dědické řízení neskončilo.

Ale jinak, jakýkoliv úkon, kde je nutné jen obeslání vlastníků je neproveditelný, bez rozhodnutí soudu…. Zkuste tuto cestu, pak případně vyhledejte schopného advokáta ke konzultacím.

Ona pak tam může být dalších tisíc otázek, rodinný dům má předepsané světlé výšky, tepelné izolace apod….

Ale naše přepisy umožňují zřídit trvalý pobyt na rekreační chatě! A toto se netýká stavebního úřadu…

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru 

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování