Dobrý den,
Rodiče vlastní rodinný dvoupatrový dům v němž první patro je zkolaudováno jako prodejna. Nyní by část 1.NP chtěli předělat na byt s tím, že odpady i vodovod v místnostech jsou, byly by provedeny pouze povrchové úpravy podlah a svislých konstrukcí, do nosných konstrukcí se zasahovat nebude, pouze by se dostavělo několik příček. Musí se tedy podat ohlášení stavby a poté žádost o změně v užívání stavby?
Děkuji za odpověď

Odpověď Ne… z mého pohledu je třeba mít jednoduchý projekt, ve kterém je uveden nový účel stavby a zažádat pouze o ohlášení. Asi bych název akce formuloval takto: „Stavební úpravy 1.NP rodinného domu č.p ………, které sloužily jako prodejna nepotravinářského zboží, se vznikem nové bytové jednotky velikosti 3+1 (např.)“. Tedy podával bych tuto jedinou žádost a ono tuším na str. 3 je i kolonka, kde se má uvést, zda dojde ke změně užívání.



Ale nebojte se, stavební úřad vám musí při doplňování žádosti pomáhat, pro běžného člověka to není úplně srozumitelné, důležité je to podat a pak se to bude posouvat dál. Hodně vám pomůže i projektant. Tak držím palce…Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování