Dobrý den, bydlíme v bungalovu již 8let, střechu se sklonem 38 stupňů tvoří vazníky. Chtěli bychom přestavět tuto vazníkovou střechu v obytný pokoj a také jeden záchod. Strop 1.NP je sádrokarton, parozábrana a pak jen vazníky. Chápu, že je to spíše otázka na statika, který by měl osobně stavbu vidět, ale i přesto se na Vás obracím. Je možné přestavbu provést a za jakých podmínek. Děkuji za váš čas a odpověď Pěkný den Zlata


Odpověď

Musíte mít samozřejmě projektovou dokumentaci, musíte mít záměr v souladu s územním plánem (tam asi nebude problém). Projektant si zodpovídá za statiku a je na něm zda si vysloveně přizve statika nebo ne.

Obecně se to dá určitě vymyslet, je to otázka nákladů na zpevnění konstrukcí a vynesení částí vazníků, které se budou muset z části odstranit.

Často jsem v poslední době odpovídal na dotazy – bungalovy, proč je některé územní plány neakceptují, proč do klasické vesnice nepatří. No, ona opravdu stará dobrá sedlová střecha daleko lépe po letech umožní vestavbu podkroví a pod….

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování