Dobrý den, plánujeme koupi rekreačního objektu s číslem evidenčním a náš záměr je ten objekt převést na rodinný dům. Níže popíšu stav a plány s tou chatou. Můj dotaz je hlavně co se týče papírových a úřednických věcí.
Objekt se nachází ve smíšené obytné rekreační části a má číslo evidenční. Od stavebního úřadu máme vyjádření že při splnění podmínek pro rodinný dům lze chatu přepsat na rodinný dům.
Chata je zděná 100m2, v mírném svahu a celá podsklepená. Ve sklepě dvě místnosti a garáž,obytná část je 3+1,velká okna,výška stropu 250cm, vytápěná krbem,elekřina zavedena, ale voda tam není zavedena. Plánujeme celkovou rekonstrukci ve smyslu zůstanou jen zdi a střecha. Chceme tam dělat nová okna,elekřinu,vodu,podlahové topení,tepelné čerpadlo atd. rekonstrukci plánuji dělat z 99%svépomoci. Můj první dotaz je jestli to lze dělat svépomoci a musím takovou rekonstrukci hlásit stavebnímu úřadu,popřípadě mít na to projekt? Nebo stačí si interier zrekonstruovat bez hlášení a potom při přepisu na rodinný dům bude stačit doložit revize(elektřina,komín,hromosvod,atd.) ?
Další dotaz mám v tom jak už jsem zmínil chata není napojena na vodu, avšak na pozemku je studna od které nejsou žádné papíry(stavební povolení,kolaudace). Je možné takovou studnu nyní zkolaudovat a napojit na ní budoucí dům?
Předem děkují za odpověď a za každou radu jsem rád.

Odpověď Ano lze, po novele st. zákona lze takovouto změnu stavby dělat svépomocí. Druhou polovinu dotazu bych přednesl stavebnímu úřadu. Udržovací práce (výměna střešní krytiny, výměna oken, dveří, oprava omítek, výměna instalací …) nevyžaduje z hlediska stavebního zákona nic – ale měnil by se účel užívání stavby, takže byste minimálně museli žádat o ohlášení změny užívání rekreačního objektu na rodinný dům. Ovšem pokud se nevyhnete zásahu do nosných konstrukcí, pak je třeba stavebnímu úřadu přeložit projektovou dokumentaci s žádostí o „ohlášení“ stavebních úprav spojených se změnou užívání.



Ale došel bych se opravdu na stavební úřad zeptat….Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování