Dobrý den, chci se zeptat na přístavbu rodinného domu? Náš plán - bydlíme v paneláku a dostali jsme nabídku od manželčiných rodičů si přistavit u nich. Bydlí v RD přízemním s nízkou půdou kde je do štítu asi 2.5 m. Chceme prodat byt a po dobu rekonstrukce bydlet u nich v přízemí a přistavit - zvednout půdu kdy se počítá i s novou střechou a samostatným vchodem z venčí. Bude třeba vyplatit dva sourozence tak mě zajímá čím začít? Odhad domu před rekonstrukcí, projekt, stavební povolení, statika prostě vše co bude třeba. Děkuji za odpověď. D.D.

Odpověď Tak rozdělíme to: stavební pohled. Statika pro rodinný dům nemusíte hledat. Ale potřebujete dobrého projektanta s autorizací, ten by si měl se všemi stavebními problémy poradit. Musí především prozkoumat územní plán, zda oblast není výškově regulována, musí spočítat dopravu v klidu (tedy prokázat, že pro další byt v domě zajistíte parkování a musí posoudit všechny možné další vyhlášky a předpisy). V prvním kole by z něj mohla vypadnut jednoduchá studie, která by se ukázala sousedům (a to je nutné a jít tam s koláči nebo lahví vína) a pak stavebnímu úřadu. Z takto získaných informací je pak možno upravit projekt a jednat dál.



A druhá polovina problému je právní: zde nejsem odborník, ale určitě jsou tam dvě základní varianty. Buď navrhnout rodinný dům rozdělit jej na jednotky (je to naprosto stejný princip jako u paneláku) a to dotáhnout až do zápisu do katastru nemovitostí. Nebo druhá základní varianta - uzavřít s příbuznými smlouvu o stavbě. Ta říká, my vlastníci jsme se dohodli, že naši příbuzní XY si postaví jako stavbu trvalou půdní vestavbu nové bytové jednotky, ta bude jejich, ale za to, že to tak strpíme chceme to a to (třeba malý balík peněz). Musí to psát právník…



Ale z praxe bych hledal řešení, že budu na konec vlastníkem já (s manželkou) bez příbuzných. To po letech vede k naprosto šíleným situacím … tak ať najdete moudré řešení.

Kr
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování