Dobrý den,

mám dotaz máme RD těsně před kolaudací a k domu jsme přistavěli terasu, která není v projektu terasa je oddělena od domu 10cm polystyrenem. Terasa má 4x7m a z jedné strany je přilehlá k sousedově zídce je tam 20cm mezera. Dá se nějak dodatečně vložit do projektu nebo musí být úplně nový projekt.

Odpověď Je lepší se vždy napřed ptát a potom stavět. Toto je špatný postup. Ale rozhodující slovo bude mít stavební úřad. Pokud nějaká takováto stavba se dostane do blízkosti hranic se sousedem (blíž než 2 m), tak to již něčemu podléhá.

Tedy dokreslil bych do situace rodinného domu terasu i s přesně změřeným odstupem od souseda a šel bych navštívit souseda s košíkem koláčů a s prosbou, zda by mi to přímo do té situace podepsal. Pokud jsou to manželé, musí to podepsat oba.

A pak bych zbytek nechal na závěrečnou kontrolní prohlídku. Záleží jak striktní bude úřad, ale to co k té terase napíše do protokolu, to pak musíte respektovat (má to několik variant). V každém případě úřadu předejte kopii souhlasů souseda. Tak držím palce a příště napřed volejte na stavební úřad a pak teprve vařte zedníkům oběd!

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování