Dobrý den ,
jelikož chceme dát podnět na šetření souseda ,který místo septiku nebo žumpy má pouze jednu skruž od bývalého suchého WC a do ní svedené všechny odpady z domu a v roce 2016 mu byla zkoulaudována oprava stavby a oprava stodoly na garáž s tím ,že napojení odpadů bude na stávající septik )který tam ,ale není) a následně u této garáže a stavby učiněna změna užívání (bez nás i ostatních sousedů -nebyli jsme vůbec přizváni jako účastníci řízení) na občerstvení s ubytováním ,které my jsme napadli ,ale bohužel ,úmyslným protahováním (jehož úmysl ,ale nelze dokázat) ze strany stavebního úřadu(který nás ve všem obešel) ,toto krajský úřad smetl ze stolu s tím ,že nebyla dodržena lhůta 1roku ,bez možnosti odvolání .Soused sice už neprovozuje občerstvení jako takové , ale dle rady stavebního úřadu ,aby obešel hygienu atd. si založil spolek a maskuje tím ,že nadále poskytuje občerstvení a bytování pouze členům spolku .Protože nemáme momentálně jinou možnost obrany a jsme vůči úřadům bezmocní , chtěli bychom zkusit podat podnět na Inspekci životního prostředí k přešetření , že dle dostupných informací nemá potřebné zařízení k likvidaci odpadních vod ,které vznikají , při této činnosti spolku .
My máme rodinný dům po rodičích k rekreaci ,kde přechodně pobýváme a u kterého je septik asi z roku 1960 na vyvážení s přepadem do místního potoka ( v obci kanalizace není a ani není v územním plánu s ní počítáno) .Nikde jsem nenašla ,který zákon toto řeší a ani radu ,zda je toto ,takto možné .
Proto bych se chtěla zeptat ,zda pokud napadneme odpadové hosp. souseda ,jestli je možno ,že by se to mohlo otočit i nějakým způsobem proti nám , např. že by stavební úřad ,nebo kdo by to měl řešit napadl i náš septik a vykonal u nás kontrolu a popř. jaké jsou tam sankce ,pokuty atd.
Abychom si nakonec vlastně nezpůsobili i my sami problémy .
Děkuji předem za odpověď .

Odpověď Základní rozlišení: jímka na vyvážení (žumpa) nemá žádný přepad, musí být nepropustná a vlastník musí být schopen prokázat, že ji vyváží na některou ČOV (ne na pole).

Septik: dnes jej již nikdo nepovolí, je jímka s několika komorami zachytávající hrubé nečistoty, která má ale na konci přepad do vodoteče. Ale i když tento septik byl povolen např. v roce 1960, tak musí mít dochované povolení a kolaudaci. Pokud toto není, tak to může být problém….



Jinak většinou dotčeným orgánem státní správy z hlediska vypouštění splaškových vod je MěÚ odbor životního prostředí. Tam je taky třeba směřovat prvotní žádost o přešetření lokality. Kr
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování