Dobrý den,
zajímám se o koupi stavebního pozemku od realitní kanceláře. Předběžně jsem se byl na stavebním úřadě informovat na stavební povolení. Pozemek je určen k výstavbě, momentálně se budují přípojky inženýrských sítí. Problém je, že kolem pozemku vede pouze cesta zpevněná kamením, která je v majetku města. Asfaltová cesta končí 15,66 m od hranice pozemku, o který mám zájem. Na stavebním úřadě mi sdělily, že mi nedají stavební povolení, pokud snimi neuzavřu smlouvu o budoucím plánování, kde se zavážu, že do určité doby zbuduji asfaltovou cestu k dotčenému pozemku. Argumentoval jsem §20 odstavec 7, že pro stavební povolení stačí, aby cesta končila 50m od plánované stavby. Ale bylo mi sděleno, že se to týká pouze stavebního pozemku, pokud bych měl stavbu na pozemku 50m od hranice, musel bych k ní dobudovat cestu.
Vykládám si zákon špatně já, nebo úředník na stavebním úřadě? Je šance, jak získat stavební povolení, aniž by mě město nutilo do zbudování asfaltové cesty?
Děkuji za pomoc.

Odpověď Oni se totiž v tomto případě asi míchají hrušky a jablka …. Z hlediska stavebního zákona máte pravdu. Ale za souseda máte i obec, ta vlastní komunikaci. Takže si myslím, že podmínka o dokončení komunikace (povrchů) vychází spíš z požadavku obce. Prostě bez jejich souhlasu nelze vydat ohlášení (územní souhlas). Jít do nějaké tahanice s obcí kolem řízení bych nikdy nedoporučoval. Ale tento požadavek vám musí sdělit představitel obce - u nás to má na starosti odbor správ y majetku.

Stavební úřad by měl pouze vzít vyhlášku 501/2006 Sb. v platném snění a víc by neměl požadovat. Tam se hovoří „…..o zpevněné pozemní komunikaci široké nejméně 2,5 m a končící nejdále 50 m od stavby.“ Ale sedněte do auta zajeďte za starostou a zkuste získat (v první fázi) jeho písemné stanovisko. Ta plánovací smlouva jej pak může jen potvrdit.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování