Dobrý den, rádi bychom stavěli RD na vlastním pozemku, ale problémem je příjezdová cesta k pozemku. Příjezdovou cestu vlastní vlastníci pozemků (jedním z nich jsme i my). My jsme hned druhý pozemek, který je nejblíže k obecní pozemní komunikaci. To znamená, že náš soused napravo přímo sousedí s obecní pozemní komunikací. Co se týká příjezdové cesty k našemu pozemku, tak část, která patří sousedovi je široká cca 4m, u nás se cesta rozšiřuje na cca 6 m. Cesta je vydlážděna zámkovou dlažbou až za náš pozemek, dále už je jen nezpevněná cesta. Vedle nás nalevo už stojí rodinný dům, do kterého se jezdí po této cestě. Když jsme začali zjišťovat podmínky pro stavbu RD, tak nám na obci bylo řečeno, že nám stavbu RD nepovolí dokud nebude vybudována příjezdová cesta široká 5m a 1m chodník. Tu cestu máme vybudovat na vlastní náklady. Předpokládáme, že nikdo ze sousedů nebude mít zájem na tom se finančně podílet na vybudování příjezdové cesty, protože už postavené domy mají. Znamená to, že musíme příjezdovou cestu vybudovat sami na vlastní náklady? A nemůžeme se v našem případě odvolat na vyhlášku č. 501/2006 Sb. § 20 když náš dům by stál do 50m od obecní pozemní komunikace? Děkuji za jakoukoliv odpověď. Lenka Valentová

Odpověď Praktická rada – s obcí bych nikdy nebojoval. Buď se vám dopředu podaří najít smírné řešení nebo to nestojí za zahájení stavby… Obec vždy bude vašim sousedem, když vám nepodepíše souhlas, tak spadnete do řízení a jakékoliv odvolání (i od obce ) je na léta.

Případ není jednoduchý, nechte si to napřed pořádně vysvětlit od stavebního úřadu a pak zvažte další kroky …. Nezapomeňte, že většinou do obecního pozemku budete potřebovat uložit přípojky a tam jde o zřízení služebnosti. To taky nemají žádnou povinnost vám umožnit.


Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování