Dobrý den, prosím o radu, ohledně bránění vjezdu. K mému RD vede veřejná účelová cesta, ve vlastnictví města, o šířce 2 metry. Vedle této VÚC je pozemek, vedený v katastru jako orná půda s věčným břemenem cesty. S majitelem pozemku jsem byla dohodnuta slovně o možnosti částečného užívání jeho pozemku k vjezdu a výjezdu osobním automobilem k mému RD.Toto slovní svolení trvalo 4 roky.Jedná se o cca půl metru pozemku vedle VCÚ. Toto částečné užívání bylo využíváno i okolnímy sousedy (celkem 2 lidé). Nyní má tento pozemek s věc. břemenem cesty nového majitele. A ten nám brání v užívání zmíněného půl metru pozemku k vjezdu a výjezdu. Brání i příjezdu fekalního vozu k vyvežení jímky u našeho RD. Fekalni vůz je širší než 2 metry, tudíž neprojede po VÚC a částečně zasahuje i na pozemek s věc. břemenem nového majitele. Má nový majitel právo mi zakázat vjezd /výjezd osobního auta či fekalního vozu? Druhému sousedovi nic nezakazuje. Nic jsem novému majiteli neudělala. Děkuji za odpověď. Lucie


Odpověď

Asi chce peníze…. Nicméně jestli je ten váš dům relativně nový, měl být povolen minimálně s existující zpevněnou komunikací šířky 2,5 m. (vyhláška 501/2006 Sb.) Pokud takto povolen nebyl, je to chyba úřadu, že to neřešil. U starého domu to však může být historická záležitost.

Pro účelové cesty je dotčený orgán většinou MěÚ odbor dopravy tzv. trojkové obce s přenesenou působností. Tam bych se obrátil s požadavkem o provedení kontrolní prohlídky. A rovnou požadujte i přítomnost HZS – hasiči dokonce mají ve své vyhlášce min. šířku 3 m….. Ze silničního zákona se dá stále dovodit to, že údržbu účelové komunikace musí provádět její uživatelé, nikoliv vlastník pozemku.

Zkuste na tomto jednání opatrně se sousedem jednat, ať to dopadne jakkoliv. Je to složité a možná budete muset jít i k soudu, ale to je vždy to nejzaší řešení. Nicméně i protokol z takovéhoto jednání by byl důkaz, proto se musíte udržet a nenapsat tam, že nový soused je ….

Držím palce.

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování