Dobrý den, máme velký problém s developerem, který chce vystavět celkem 10 řadových domů, ale zatím na prvním pozemku chtějí vystavět 3 ŘD, které skrývají pod názvem bytový dům. (i když definice BD je od 4 a více byt jednotek, kde mají společnou chodbu nebo prádelnu, ale zde nic takového není) K tomuto domu i ostatním budoucím má vést 3m široká (účelová komunikace). Dříve to byla zahrada , takže žádný stávající vjezd jak píše stavební úřad tam nebyl. ale hlavně vjezd by měl být na vyznačené autobusové zastávce!! můžete takto vůbec někdo povolit? Nutné říci, že bojujeme už dva roky a stav úřad jde developerovi hodně na ruku, dokonce se nám podařilo úřednici obvinit z podajtosti , která byla úspěšná, ale tlaší stále dál.. prosím o pomoc , děkuji


Fotky


Odpověď

Podívejte, začnu územním plánem – základní otázka je, aby záměr byl včetně komunikačního připojení v souladu s vaším územním plánem. Územní plány často rozlišují kde lze stavět rodinné domy a kde bytové domy. Soulad s územním plánem posuzuje úřad územního plánování – tam je nutné si vše co píšete ověřit….

Protože to již řeší stavební úřad, tak asi úřad územního plánování s plánovanou stavbou „nemá problém“. Co se týká vlastního územního a stavebního řízení, tak to může obsahovat v rámci dopravního řešení i přemístění – posunutí zastávky. Takže to lze ověřit nahlédnutím od projektové dokumentace. Samozřejmě takové přesunutí vyžaduje kladné závazné stanovisko dopravního orgánu. Tímto orgánem nejčastěji je tzv. trojková obec (bývalé okresní úřady), kde je možné si toto ověřit...Pokud jste přímí sousedé, tak z pozice účastníka řízení vás do těchto dokumentů musejí nechat nahlédnout, jinak žádejte o poskytnutí informace podle zákona 106/1999 Sb. – zákon o svobodném přístupu k informacím.

I kdybyste byli „obsousedi“ tedy ve větší vzdálenosti od stavby, tak pokud už je nějaké řízení zahájeno , je možné se písemně do tohoto řízení jako další účastník přihlásit, jednoduché zdůvodnění snadno vymyslíte – v podstatě jste jej již formulovali ve svém dotazu..

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování