Dobrý den, vlastníme chatu, která je v lese, na pozemku soukromého majitele. Vystavěná v 70. letech, my ji koupili v r. 2012. S majitelem máme velice špatné vztahy. Sousedům vyhrožoval takovým způsobem, že svou chatu radši zbourali, jiní ji prodali... Potom, co nás odpojil od vody (studna je jeho, vodu jsme neměli ve smlouvě - jen nájem, ale my blbci jsme brali jako samozřejmost, že voda teče všem), tak nedávno vybudoval oplocenku, která je asi 1 m od naší nemovitosti. Tzn. na louce u chaty. Nic tam zasázené není, oplotil takhle ten svůj les (většinou holiny po kůrovci). V nájmu máme pozemek pod stavbou. Okolní plocha, tzn. ta louka, byla od vzniku stavby nezalesněná, používaná k rekreaci. Jak se můžeme bránit?


Odpověď

Na chatu člověk jezdí kvůli rekreaci, v monetě, kdy vás majitel pozemku zavleče do nekonečného sporu, tak se vám nenápadně stane z rekreace bitevní aréna a smysl chaty úplně zmizí. Moje zkušenost je taková, že mnohdy po několika letech bojů se neudržíte a začnete mu oplácet stejnou mincí a po dalším čase ani úřad nepozná, kdo je vlastně „hodný“ a kdo je ten “zlý“.

V každém případě si dejte dohromady doklady. Při koupi vám měl předchozí majitel předat veškerá povolení, stavební dokumentaci, kolaudaci. Důležité je, zda chata nebyla povolena jako dočasná, to by byla opravdu potíž.

Potom si dojděte na MěÚ tzv. trojkové obce – odbor životního prostředí a u úředníka, co má na starosti lesy se pečlivě vyptejte na lesní zákon. Myslím že v ČR jsou obecně lesy přístupné všem, oplocovat se nesmí, lesní školky ale lze dělat. Možná také na tomto odboru zjistíte, že i od studny existuje nějaký důkaz, že můžete odebírat vodu. Už v 70tých letech takovéto doklady existovaly a odbor ŽP by je mohl mít archivované.

Pak zbývá pohovor s advokátem, jak by to viděl z hlediska občanského zákoníku.

Koncem 90tých let jsem zažil velice podobný případ. Nezaevidovaná cesta vedla přes 12 pozemků a majitel chaty se soudil o vydržené právo přístupu a příjezdu. Po osmi letech spor vyhrál, měl nesmírnou radost, ovšem jen do okamžiku, kdy před soudní budovou na něj čekal majitel pozemků a s obrovskou radostí mu sdělil, že v žalobě zapomněli uvést jedno parcelní číslo, takže se můžou začít soudit znova. Chataře to úplně zlomilo a do 14 dní zemřel na infarkt. Jeho dědicové chatu pak pod cenou prodali „zlému“ majiteli pozemků, protože nikdo jiný ji takto nechtěl koupit…

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec
Tel: +420 384 351 240 ׀ Mobil: +420 606 653 978

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování