Dobrý den, potřebovala bych poradit, zda máme nějakou možnost vyřešení problému se sousedem.
Na obecním pozemku o rozloze cca 4000m2 stojí 3 bytové domy, každý se 4 bytovými jednotkami = celkem 12majitelů. Dále nějaké garáže, kůlny. Nezastavěná plocha pozemku slouží jako štěrková příjezdová cesta, záhonky, trávníky. Celý tento objekt je oplocený a tvoří obestavěný dvůr. Tyto pozemky má "na dobré slovo" oných 12 majitelů k užívání již cca 60let (co stojí domy).
Na sousedním soukromém pozemku stojí rodinný dům, který má písemnou dohodou o užívání pozemku - v dohodě není více specifikováno. Majitel však na obecním pozemku užívaném 12 majiteli také parkuje, ačkoli na svém pozemku místo má, venčí psa (pouze ho vypustí a nehlídá) a dělá naschvály např. přejížděním okraje záhonků. Vše právě proto, že JE TO OBECNÍ POZEMEK. Město se k problému staví zády. My jako majitelé a opečovávatelé jsme však naštvaní. Jeho auta ztěžují projíždění po příjezdové cestě, z psích exkrementů v naších záhoncích také nejsme nadšení. Na péči o pozemky se nijak nepodílí (sekání trávy, zalévání).
Ještě dodám, že cca před rokem byla svolána schůže majitelů + dotyčného pána s vedením města. Projednával se odprodej pozemků do osobního vlastnictví. V závěru se došlo k tomu, že vše zůstane, jak bylo doposud.
Je možné u města uspět s nějakou stížností a omezením jeho působení na tomto pozemku pouze na průjezd? V případě, že by se majitelé 12 bytů dohodli, že koupí celý pozemek s podílnictvím 1/12 každý, je možné docílit toho, aby pozemek nebyl nabídnut také dotyčnému pánovi? Aby dostal např. pouze povolení průjezdu?

Děkuji a přeji pěkný den
Pavla
.

Tak to je velice zajímavý dotaz… Napřed je potřeba zjistit zda dvůr je v katastru nemovitostí zapsán třeba jako ostatní plocha- komunikace. To slovo komunikace je velice důležité, když tam je tak se to rovná tomu, že je ta plocha veřejně přístupná pro všechny a to bez nějakého většího omezení. Když to bude jen ostatní plocha, pak by všichni uživatelé měly s obcí jednat o zapsání vydrženého práva užívání (tak už omezení pak je). Především jde o toho majitele rodinného domku. A bylo by na obci, jak mu dají podmínky.



Odkup opět závisí na obci. U nás se řídí zásadou – pokud v územním plánu je tato plocha zakreslená jako veřejné prostranství, tak ji nikomu neprodají (prosím nezaměňovat zápis v katastru nemovitostí a územní plán – jde o trochu něco jiného), ale uzavřou třeba nájemní smlouvu s patřičnými podmínkami….



Já bych té paní radil - obecně politici slyší (hlavně kolem voleb) na petice, které podepíše více lidí. Našel bych si na internetu petiční zákon a zcela laicky bych podle něj sepsal petici přímo adresovanou radě (zastupitelstvu). Mohlo by to vést k nějakému schůdnému řešení a omezení schválností souseda s rod. domkem.

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování