Jsem vlastníkem garáže.Stojí však na pozemku jiného majitele.Nyní chci garáž prodat. Vím, měla bych ji přednostně nabídnout majiteli pozemku. Mám však mnohem vyšší nabídku od jiného zájemce. Jak postupovat? Pokud se s majitelem pozemku přece jen dohodnu, on nebude na přednostní koupi trvat, mohu garáž bez problémů prodat vyšší nabídce ? Na co si mám dát pozor? Děkuji

Odpověď Přestože se nejedná o dotaz ohledně našich staveb, nýbrž o právní radu, rád Vám odpovím.

Předkupní právo znamená, že vlastník pozemku má právo na odkup garáže za stejných podmínek, které je ochotna splnit třetí osoba. Pokud tedy máte kupce na garáž např. za 150 000 Kč, může své předkupní právo majitel pozemku uplatnit jen tehdy, pokud Vám zaplatí stejnou cenu. Správně byste měla postupovat tak, že uzavřete se zájemcem kupní smlouvu a tu pak přiložíte k výzvě adresované majiteli pozemku, aby uplatnil v zákonné lhůtě (3 měsíce od doručení nabídky/výzvy) své předkupní právo. Pokud tak neučiní, můžete podat kupní smlouvu spolu s návrhem na vklad na katastr a nechat zapsat vlastnické právo Vámi vyhledaného kupce do katastru nemovitostí.

To, co popisuji, výše, je jen zjednodušená verze. Doporučuji si najít právníka, který Vám s celou záležitostí pomůže.


S pozdravem

Roman Weiser

Místopředseda představenstva a obchodní ředitel

BIDLI holding, a.s.
BIDLI reality, a.s.

Dobrý den,

Uzavřít s Vašim zájemcem kupní smlouvu na částku, kterou jste si dohodl a potom oslovit majitele pozemku, jestli nechce garáž odkoupit.

Musíte mít podepsanou kupní smlouvu s návrhem odkupu, druhý formulář, že se vzdává předkupního práva.

Takto postupuji, když jsou např. přístupové cesty v podílu a prodáváme nemovitost s podílem na přístupové cestě.

Snad jsem nějak pomohl.


S pozdravem

Petr Krafčik
AMBRA REAL group s.r.o.
Tel: 601 307 908
Email: petr.krafcik@ambrareal.cz
Web: www.ambrareal.cz

AMBRA REAL group s.r.o.

Můžete ji prodat vyšší nabídce, nicméně od majitele pozemku musíte mít podepsané vzdání se předkupního práva, jinak by mohl cely převod napadnout.

Ing. Lukas Gaspar
EVROPA realitní kancelář
Špindlerův Mlýn
603 306 344

EVROPA realitní kancelář VRCHLABÍ

Dobrý den,

posílám odpověď k danému dotazu:

Stávající vlastník pozemku má ze zákona předkupní právo na Vaši stavbu za stejných podmínek jako jiný kupující. Součástí nabídky k předkupnímu právu by měla být uzavřená kupní smlouva s jiným zájemcem. Pokud nevyužije svého předkupního práva, lze uzavřenou kupní smlouvu vložit na Katastr. Ohledně přesného znění smluvních dokumentů doporučuji se obrátit na kteroukoliv advokátní kancelář, aby vše proběhlo podle zákona. Předejte tak případným sporům v budoucnu. Přeji hezký den.

Ing. Jan Hájek

+420 777 668 113 | hajek@quantumreality.cz | www.quantumreality.cz
Quantum reality, spol. s r.o. | Štefánikova 248/32 | 150 00 Praha 5

QUANTUM REALITY