Dobrý den,

mám několik velmi laických dotazů.
Koupili jsme starší zděný patrový RD (stáří původní stavby 50-70 let). V loňském roce jsme provedli výměnu krytiny, podřezání, izolaci podlah, výměnu oken, změnu dispozice pomocí ytongu, SDK stropy s 20cm izolací vatou, vnitřní omítky a štuky. Patro je dosud neobývané a nevytápěné. Dotazy:
1. Dům je částečně podsklepen, sklep je pod úrovní terénu. Ve sklepě je jímka (cca 200 litrů), která se naplní cca 1x za 1-3 měsíce (bez přímé návaznosti na déšť). Může tato jímka ovlivnit statiku domu? Co s ní, kromě pravidelného odčerpávání?
2. V části patra (cca v 1/4 je na prknech vylitý starý beton. Může mít vliv na odvětrávání vlhkosti z přízemí? Složení stropů je (odspodu) SDK, paropropustná folie, 20 cm vata, prkna, beton. Jak zajistit dostatečné odvětrávání tak, aby se zamezilo srážení vlhkosti v izolaci?
3. Hydroizolace je 30 cm nad úrovní terénu. Na SV straně domu (v ložnici) je velmi vlhko, u podlahy se po 2 měsících obývání začíná tvořit plíseň, u stropu na spoji mezi SDK a zdí se v jednom místě udělal asi 2cm vlhký flek. CO může být příčinou? A co s tím? Zatím hodně pomohlo časté větrání. Bylo by řešením provést na této straně domu drenáž s NOP folií? Nebo více topit?
4. Jak dlouho mohou vlhkost v domě ovlivňovat (zvyšovat) čerstvě provedené omítky a štuky?
5. Pod průvlakem traverzami se ve štuku na nosné zdi objevila trhlina, zatím vlasová. Mám se bát, nebo je to normální?
6. Za jak dlouho po podřezání si dům tzv. "sedne", přestane pracovat a je možno např. provádět fasádu? Pokud tedy dům nespadne... :)
7. Může být příčinou nadměrné vlhkosti v 15m2 ložnici to, že v ní spí 4 lidé (dva dospělí a dvě děti)?
8. Za jak dlouho by měla vyschnout zeď vlhká od dříve zatékajícího okapu? Zeď je 40-50cm silná a je na severní straně domu.
9. Jak optimálně zkombinovat automatický kotel s jedním pokojovým termostatem s termostatickými hlavicemi? Je dobré řešení dát termostat do nejchladnější místnosti, ve které chci topit (aby mi spínal kotel), a do ostatních místností hlavice?

Předem děkuji

Odpověď Dobrý den,

k bodu 1) - pokud se jímka nachází při obvodových zdech, může statiku narušit podmáčením základových konstrukcí. Nebylo přesně řečeno, v jaké části dispozice je jímka umístěna.
Bod 2) Předpokládám, že paropropustnou folií jste myslel parotěsnou folii... Pokud nemáte prostor nad izolací odvětráván, může zde vznikat kondenzát. Bylo by tedy dobré udělat pro tento prostor průduchy pro odvětrání.
3) Pokud je strop s betonovou mazaninou nad ložnicí, je možné, že zde stéká kondenzát ze zatepleného podhledu nebo je zde provedena špatně parotěsná folie. Zmiňujete se, že hydroizolace je 30cm od upraveného terénu, jelikož není řečeno, v jaké úrovni je čistá podlaha v interiéru, nemohu danou věc posoudit.
4) Při intenzivnějším větrání max. 2 topné sezóny.
5) Vzhledem k tomu, že přesně nevím, co vše daný průvlak podpírá, doporučuji Vám trhlinu sledovat, popř. provést sádrové terče a pokud bude trhlina aktivní, přizvat k danému problému autorizovaného statika.
6) Danou věc nemohu posoudit, záleží na přímém provedené dané stavební firmy a jejich technologii.
7) Ano, pro 2 dospělé osoby odpovídá plocha místnosti 12m2, přičemž se uvažujevýška místnosti min.2,6m.
8) Předpokládám, že dům je pravděpodobně ze smíšeného zdiva, počítejte tedy 2-3 roky.
9) Ano, je to nejjednodušší řešení.

Ing. Š.Janurová, Nemoinspekt
NEMOinspekt s.r.o.