Dobrý den,

před třemi roky jsme se nastěhovali do RD, který jsme zrekonstruovali, došlo i na výměnu 4 starých oken za nová eurookna s dvojsklem. Ta byla vyrobena v truhlarně, při jejich osazení firmou jsme trvali na správném postupu, na použití paropropustné folie atd. Okna se ale každou zimu rosí zevniř místnosti (stává se i u zatím nevyměněných oken,ta jsou však ve špatné kondici). Nová okna jsou značně orosená, doslova mokrá i zevnitř (není míněno mezi skly, ale jde o vnitřní dřevěné rámy - po otevření okenního křídla - po celém rámu stéká kondenzát). Na vnitřním rámu francouzského okna se usadila rozsáhlá plíseň, nátěr jednoho okna v místě vnitřní vlhkosti už oprýskává ... Podobná situace je i u vchodových dveří (dělány na míru ve stejné truhlárně), v jejichž zámku a vniřním mechanizmu dochází ke kondenzaci. Otáčení klíče jde tak velmi ztuha, klíč jde špatně vytáhnout ven, a když se to podaří, je celý od rzi. Došlo i ke zlomení klíče v zámku, přivolaný zámečník konstatoval, že se musí rozebrat celý zamykací mechanizmus, že nejde o problém vložky.

Dlouhou dobu jsme tyto problémy (hlavně manžel) přičítali nutnému vysychání celého domu po stavebních úpravách. Před loňskou zimou jsme dům navíc nechávali zateplit, ale potíže s okny se tím nevyřešily. Mohli byste mi prosím vysvětlit, co je špatně a jak situaci řešit? Na koho se případně obrátit?

Manžel je hodně pracovně vytížený a nechce se už o oknech slyšet, já to však považuji za dost závažný problém, zvlášť když si vzpomenu, kolik nás nová okna stála peněz, proto se obracím na vás s prosbou o radu.

Předem děkuji za odpověď.

T.

Odpověď Dobrý den,

Váš problém je záležitostí mnoha faktorů a v této době pro mne a kohokoli jiného i mnoha neznámých. Nejlepší pro Vás je obrátit se na odborníka na vlhkost nebo zateplování budov (projektant, stavitel) v místě aby posoudil situaci celkově.
Je nutno posoudit mimo jiné : jaká skla máte v dřevěných výplních - teplý, nebo studený rámeček, vakuová skla, nebo s plynem ? Dále je třeba vědět technické údaje o rámech oken (europrofil, nebo jak se dnes říká masiv ?), jsou v oknech osazena těsnění (myslím tím obvodová, gumová, nebo silikonová),jsou v oknech odtokové žlábky pro případný kondenzát s vyústěním vně oken. rámu ?
Poslední věcí je otázka větrání vnitřních prostor (je dobré si osadit na některé z nových oken orientační vlhkoměr ). Pokud je plíseň mezi rámem okna a křídlem, znamená to zřejmě, že okna nemají patřičný tepelný odpor. Poslední věcí je, zda máte např. i na oknech vnitřní žaluzie (při spuštění brání cirkulaci teplého vzduchu od radiátoru) a s tím souvisí provedení parapetu pod okny. To jsou všechno faktory , které je nutno posoudit. Dále je třeba vzít v úvahu, že dodatečným zateplením se vyřadí částečně z provozu parotěsná a paropropustná izolace kolem oken.

Přeji hezký den- Ing. Kostohryz - Nemoinspekt
NEMOinspekt s.r.o.