Dobrý den,



chtěla bych se zeptat na situaci, kdy plánujeme rozdělit pozemek tak, aby se na něm dali postavit dva domy a to tak, že by domy staly za sebou. Před pozemkem vede veřejně přístupná komunikace a teď řešíme, jak je to s cestou k zadnimu pozemku. Od veřejně přístupné komunikace je cca 35m, což splňuje podmínku, kdy by měl být do vzdálenosti 50m od domu. Má otázka zní, zda budeme moci vybudovat přístupovou cestu cca těch 35m dle vlastního uvážení bez projektu a schvalování na úřadech?



Děkuji moc za odpověď


Odpověď

Podívejte, je tam kolem toho dost složitých věcí… za prvé, rozdělení a nově uvažovaná výstavba musí splňovat regulaci stanovenou vaším územním plánem. Takže nakreslil bych do katastrálky návrh rozdělení pozemku i s vaším návrhem přístupové komunikace. A šel bych se zeptat na úřad územního plánování. Myslím, že jejich stanovisko (třeba napřed předběžné) je zcela zásadní.

To další vyplyne až z jejich stanoviska. Vyhláška 501/2006 Sb. hovoří v § 20 odst. 7 „ …… musí vést zpevněná pozemní komunikace …..“ . Já tomuto rozumím tak, že musí být právně i fyzicky zrealizována – tudíž by měla mít nějaký druh povolení. Ale toto nemusí všechny stavební úřady chápat totožně, proto pokud uspějete na úřadu územního plánování, vyrazte se stejným dotazem na váš stavební úřad (tam zahájíte svůj dotaz sdělením, že úřad územního plánování s tímto řešením souhlasí).

No, to jsem zvědav, jak dopadnete.

Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování