Dobrý den,



prosím o radu ohledně rozšíření našeho objektu k rekreaci, označeného RI v katastru obce Slavníč. Bohužel jsme naši chatu už rozšířili a teď hledáme řešení, jak ji zlegalizovat. V územním plánu se říká podmínky prostorového uspořádání a krajinného rázu: - max. parametry stavby individuální rekreace v plochách RI je 36 m2 , stavby mohou mít max. jedno NP a využité podkroví, hřeben střechy max. 6,5 m nad úrovní upraveného terénu před vstupem. Náš pozemek má cca 400m2 a tudíž naše stavba by měla mít pouze 36m2. Pokud budeme vlastnit sousední parcelu, která má také cca 400m2 bylo by zřejmě možné mít další stavbu 36m2. Je možné tyto dvě stavby sloučit a mít tak na pozemku 800m2 jednu stavbu 72m2? pokud je to možné, tak by nám to moc pomohlo. Je nějaké jiné řešení, jak naši stavbu, která má cca 70m2 zlegalizovat?



Děkuji moc za pomoc.


Odpověď

Dobrý den,

První otázka je: je rozšířená chata „čerstvá“ záležitost nebo je to desítky let stará věc….. Kdyby to byla stará věc – tak je dobré všude hovořit pouze o stavbě (stavební úpravě), de se nedochovaly doklady. Tam stavební úřad může pomoci – po předložení geometrického plánu třeba vyřeší situaci pouhým potvrzením existence stavby…

Pokud by ale šlo o „čerstvou“ stavbu, tedy žel „černou stavbu“ je to složité. A v první fázi byste z úřadu územního plánování museli získat kladné (přípustné) závazné stanovisko. Toto je zcela stěžejní. A někdy se s úřadem územního plánování nedá moc domluvit. Se záporným stanoviskem to v 95% končí špatně a přístavba se musí odstraňovat.

Taky jsem měl případ, kdy původní chata byla na hranici se sousední zahradou, sama chata měla 36 m2. Majitel černou přístavbu na sousední zahradě uvedl jako samostatný sklad a nakonec to prošlo. Vtip je v tom, že dvě chaty nesmí být u sebe ( zákonný odstup je 10 m), ale chata a sklad mohou být na sebe nalepené. Důkaz pro úřad, že nejde o přístavbu, ale o samostatnou stavbu stavebník doložil plány, kde zazdil spojovací dveře. Takže tyto dva objekty nebyly komunikačně propojeny, což je nutné kritérium (ze soudního světa). Je to krkolomné a vždy závisí na tom na jaké lidi na těch dvou základních úřadech potkáte, protože i chata a vedle přilepený samostatný sklad musí dnes získat kladné závazné stanovisko úřadu územního plánování, následně i dodatečné stavební povolení…..

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování