Chceme si pořídit sítě proti hmyzu do oken. V obchodních řetězcích se dají pořídit už za pár stokorun, u některých prodejců ale stojí výrazně více. V čem je mezi nimi rozdíl? Vyplatí se připlatit si?

Odpověď Síť proti hmyzu je vlastně soubor tří částí: Rámu sítě, vlastní síťoviny a způsobu uchycení. Každá z nich má svoji kvalitu i cenu.
Sítě bez rámu zpravidla takřka netěsní po obvodu, nedají se dobře napnout, čímž se zhoršuje průhled i průvzdušnost. Proto jsou lepší sítě v hliníkovém rámu. Lépe těsní sítě, které jsou po obvodu opatřeny kartáčky. Ty nejlepší hliníkové rámy mají práškové lakování se zvýšenou odolností povětrnosti, takže barvy nemění svůj odstín ani po několika letech na slunci.
Vlastní síťovina vždy omezí prostupnost vzduchu, prostupnost světla a zhorší průhled. Mezi jednotlivými síťovinami jsou velké rozdíly. Speciální výplety mohou mít velmi dobrou prostupnost světla a vzduchu, jsou na okně téměř neviditelné a navíc ochrání interiér před vnikáním prachových a pylových částic.
Mechanismus uchycení by měl umožnit snadné a rychlé osazení sítě z interiérové strany okna. Na trhu jsou dostupné různé systémy háčků (kov, plast), obrtlíky vnitřní i vnější. Vyhnout byste se měli pevnému uchycení sítě bez možnosti snadné demontáže a systémům suchých zipů. Naopak velmi pohodlné a kvalitní jsou kovové háčky na pružinových táhlech.
Kvalitní sítě mají dlouhou životnost a při poškození výpletu nebo systému uchycení se dají opakovaně opravovat, takže se vyšší vstupní investice určitě vyplatí.
UMSHAUS s.r.o.