Dobrý den,

koupili jsme pozemek, kde bychom chtěli stavět RD, v současné době vyřizujeme ohlášení o povolené stavbě, ale zasekli jsme se na smlouvě o zpevněné příjezdové cestě. Pozemek leží 52 m od hlavní přístupové komunikace a vede k němu nezpevněná přístupová cesta( polní cesta), která je ve vlastnictví obce. Stavební úřad po obci, kde se cesta nachází, vyžaduje smlouvu o zpevněné přístupové cestě, ale nedokáží podle nového zákona specifikovat, jak by tato smlouva měla vypadat, zda je třeba nutné zřídit věcné břemeno nebo tak podobně. Mohli byste mi prosím nějak poradit nebo říct, na koho by bylo vhodné se v této věci obrátit? Už jsme bezradní.

Moc děkuji.

Odpověď No, jestli si to dobře vysvětluji, tak se zákon „vrátil“ a vlastně stačí pouze písemný souhlas vlastníka přístupového pozemku. Prostě získám souhlas, ale s vědomím, že když dojde ke sporu, budu se obtížně soudit … Pokud je smlouva o služebnosti, tak platí co je psáno to je dáno.



Ale pokud je tato „cesta“ zapsaná v katastru nemovitostí jako ostatní plocha – komunikace jedná se o veřejnou cestu a žádný souhlas není potřeba. Ale bez konkrétní situace se nedá přesně odpovědět . A pozor na § 20 bod7) vyhlášky č. 501/2006 Sb.



Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování