Dobrý den,

mám dotaz, který se týká rodičů v důchodu a už nevědí jak na to.

Rodiče jezdily domu pres pozemek který dříve patřil obci,jenže obec dala zadarmo tentýž pozemek areálu který sousedi z baráčkem mých rodičů, ted to chtějí oplotit a díky tomu nebude žádná prijizdová cesta,ale v katastru je zakreslená cesta a tak jsme požádali obec aby ji zhotovili,ale oni řekli ze ji dělat nebudou že na to nemají peníze.V cestě stojí sloup elektrického vedení a vzrostlý strom,dali jsme to pravníkovy,ale žádné výsledky. Jediné co nás napadá tak to dat rovnou k soudu. Děkuji za odpověď a nějakou radu.

Odpověď Tyto dotazy se množí a je tam několik pohledů, jak na to nahlížet. Zejména obec by měla ctít práva všech. To znamená, že pokud tam byla přístupová cesta, je z největší pravděpodobností vydržená a obec pokud pozemek prodávala nebo darovala, tak to měla do smlouvy uvést.

Za druhé: pokud v katastru nemovitostí je ten příjezdový pozemek vedený jako ostatní plocha - ostatní komunikace, tak se jedná o veřejnou komunikaci a nikdo nemůže nikomu bránit tudy jezdit. Vlastník má pouze možnost zažádat o zneveřejnění komunikace. O tom se musí vést řízení se všemi účastníky řízení a v tom řízení se hledá nějaké řešení, případně se žádosti se nevyhoví. Toť teorie.

Ale asi je třeba se začít chovat tak, jako byste byli rozhodnuti jít řešit celou záležitost k soudu. To znamená písemně oslovit dopravní orgán (většinou MěÚ ……. trojkové obce – bývalý okres – odbor dopravy) a kopii poslat obci a novému majiteli a stavebnímu úřadu. Požadovat místní šetření na místě samé a sepsání protokolu. Rodiče vám mohou dát neověřenou plnou moc a můžete jednat sami. Je dobré zdravým selským rozumem se na jednání připravit, napsat si pět bodů a ty přepsat do protokolu. Pokud tam kdokoli bude říkat nesmysly, jen pak uvést, že s těmi a těmi názory nesouhlasíte a zachovat chladnou mysl. Minimálně si připravujete důkaz pro soudní řízení. Pak v určité fázi je dobré si přizvat právníka.

Ale ještě bezplatně pomáhá veřejný ochránce práv v Brně. Ale i tam je dobré už zaslat fotografie, snímek mapy a protokol z místního šetření, na internetu na ně najdete kontakty. Tyto problémy bývají zdlouhavé a je nutné být stále slušní, ale neústupní a vytrvale se dožadující svých práv.

Někdy lidi nevydrží a na jednání přijdou s vidlemi a mne osobně i s velice slušným starostou, kde jsme se snažili dohodou podobné věci vyřešit vyhnal jeden rozvášněný soused brokovnicí.

Ten starost se ještě za něj přimlouval, ať to nenahlásím, že to v podstatě není špatný člověk. Geodeti i já jsme to nechali plavat, za čtrnáct dní vychladl a přestal dělat sousedům s příjezdem potíže….

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování