Dobrý den,



mám v plánu na části domu odstranit sedlovou střechu a nahradit ji rovnou zdí, aby došlo ke zvětšení obytného prostoru. Střecha bude navýšena o 1.5 m oproti stávající. Jelikož se tato část domu nachází přímo na hranici se sousedem, nejsou zde v zamýšleny žádné okna, svody jsou vedeny na druhou stranu. Projektová dokumentace je vyhotovena. Veškeré body pro udělení stavebního povolení jsou podle projektanta dodrženy. Nicméně soused nechce tuto stavbu povolit s tím, že dojde ke zvýšení zastínění jeho pozemku. Zastínění se týká jen zahrady (stín z našeho domu nedopadá do žádného jeho okna domu, pouze na část bez oken). Pokud neudělí souhlas, jaky je další postup? Budou jeho námitky oprávněné a máme se bát, že by stavební úřad nevydal povolení?



Děkuji


Odpověď

Naprosto upřímně… zvolili jste naprosto nešťastný postup. Tyto věci bez domluvy se sousedem jsou nešťastné. Ještě si zkontrolujte, zda úřad územního plánování s tímto nemá problém, tento úřad musí posuzovat i širší okolí a urbanismus….

Jinak teoreticky podáte na stavební úřad ohlášení stavby s poznámkou, že nemáte podpis souseda a úřad to „překlopí“ do spojeného stavebního a územního řízení . Soused bude podávat námitky, v případě, že to úřad vydá, tak se bude odvolávat a odvolávat. Pokud je soused opravdu přesvědčený, že mu to bude vadit, tak s pomocí advokátů docílí toho, že řadu let nebudete mít pravomocné povolení. A to je ten nejpádnější důvod abyste jednal a jednal a jednal se sousedem…. To je tvrdá realita….

Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování