Dobrý den, chtěl bych si na svém pozemku postavit malý modulární domek. Již jsem byl na stavebním úřadě a se stavbou by neměly býti z jejich strany žádné problémy. Ovšem problémy očekávám se sousedem, který mi narovinu ohlásil, že si na svém pozemku nepostavím ani stan a souhlas od něj nedostanu. Po přečtení předešlých odpovědí na této stránce jsem se zhrozil, že se odvolávání při uzemním řízení může protáhnout i na deset let. Ač z toho nejsem nadšen, napadlo mě kulišácké řešení. Svůj pozemek bych rozdělil a část, která sousedí se sousedem, bych přepsal třeba na otce. Tím pádem by se mým novým sousedem stal otec, a ten by mi svolní dal. Je tato úvaha realizovatelná? Je šance současného souseda takto "obejít"? Je mi to proti srsti, ale riskovat si průtahy 10 let si nemohu dovolit. Děkuji předem, Petr L.


Odpověď

No, často si to takto lidi myslí, ale je to složitější. Kdyby se vedlo klasické jakékoliv řízení, tak se i obsoused může přihlásit jako účastník řízení (fundovaně to zdůvodní) a pravděpodobně jej úřad jako účastníka vezme.

U řešení, že se vám podaří oddělit pozemek, tak pro územní souhlas i pro ohlášení stavby (totéž platí pro společné oznámení záměru) opravdu zákon požaduje podpis souseda přímo do situace – to by byl pak váš otec….. Ovšem háček je, jak se stavební úřad postaví k dělení pozemku. Ke každému dělení musí dát souhlas nebo povede územní řízení o dělení pozemku. V případě řízení , ejhle, zase je tam váš soused jako účastník a určitě mu váš záměr dojde. V případě pouhého souhlasu s dělením od stavebního úřadu by vám to mohlo i vyjít.

Ale ať nevyhazuje peníze, vezměte mapku, do ní udělejte červenou dělící čáru a osobně vyrazte na stavební úřad s příběhem, jak tatínkovi darujete kus pozemku a uvidíte. Kdyby to viděli schůdně, tak to zkuste….

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování