Dobry den sousedka zbourala stary dum,ktery byl nalepeny na moji stenu.Ma stena ma do patra kotovici a v patre Ytong.Pred touto stenou je jeste pokojik a nad nim je terasa.Cela tato soubezna stena byla zastavena starym barakem,odkud slo take teplo.Po zbourani stareho romu si sousedka postavila dum vice na svoji zahradu a tim mi odkalila stenu pod terasou-asi 6x3m.Sousedka sla se svymi zaklady hodne hluboko a po cele delce mi odhalila pod zakladem hlinu,kterou mela podle statika v jeji projektove dokumentaci zpevnit betonem.Posilam fotku a tak stejne i pod terasou je pod zakladem hlina.Navic jak jen slibovala od zacatku ze mi steny tepelne zabezpeci.Nic se nestalo a ted platim za plyn o 1850kc vice.Taktez mela steny zapravit,neudelal to.Svuj barak si postavila o 12cm ode me.Jsem jiz duchodce.Dekuji,Stejskal.


Fotky


Odpověď

„Pozdě bycha honit“….. samozřejmě když sousedka žádala o povolení (ohlášení …..), tak jste ji zřejmě dal souhlas a stvrdil jej svým podpisem na situaci. Ovšem tady to chtělo před podpisem se poradit s právníkem a přimět sousedku k podepsání smlouvy s podmínkami, stanovením kauce a sankcí, aby nedošlo k situaci, ve které jste. Ale to je pozdě.

Takže požádejte váš stavební úřad k provedení kontrolní prohlídky a na ní si vezměte zástupce (ideální je nějaký mladý drzý advokát) a tam do protokolu velice důrazně nadiktujte, co vše není dodrženo. Prostě se musíte „tvářit“, že vám došla trpělivost a že jste rozhodnut jít k soudu. Jestli vám podkopala základy a nezajistila je rychle a staticky spolehlivě, zároveň kontaktujte svoji pojišťovnu, určitě na vaši zdi jsou nějaké praskliny.

Já vím, teď ne vlastní vinou, budete muset některé své kroky uhradit, ale co naplat.
Institut podpisu souseda je hezká věc, která vše stavebníkovi urychluje, ale takový souhlas je obtížně vymožitelný, právě v případech jako máte vy. A vše si foťte s uvedením datumu.

Držím palce a pevné nervy.

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování