Dobrý den,Na hranici svého pozemku který sousedí s příjezdovou cestou k dalším chalupám jsem postavil plot,nikde nejsou inženýrské sítě,plot je vysoký 1,2 m,soused tvrdí že to je špatně.


Odpověď

Ano, je to špatně….. § 79 odstavec 2 f) stavebního zákona č. 183/2006 Sb. říká že „nic“ z hlediska tohoto zákona nevyžadují: „opěrné zdi do výšky 1 , nebo oplocení do výšky 2 m, které nehraničí v s veřejně přístupnými pozemními komunikacemi nebo s veřejným prostranstvím a které se nacházejí v zastavěném území či v zastavitelné ploše“ . Takže ve vašem případě to zřejmě vyžadovalo (to zřejmě používám z důvodu, že detailně neznám váš územní plán) vydání územního souhlasu.

No jak dál. Vezměte katastrální mapku, barevně vyznačte průběh vašeho plotu a zkuste zajistit písemný souhlas vlastníka komunikace a to přímo na situaci. U těchto plotů do toho může kvůli viditelnosti a přehlednosti mluvit i dopravní orgán a tady je to trochu zmatečné. U místní komunikace zapsané v pasportu komunikací je dotčeným orgánem státní správy obecní úřad vaší obce. U účelových komunikací a silnic pak MěÚ trojkové obce - odbor dopravy.

Pokud se vám toto podaří předjednat, zajděte na stavební úřad a zkuste se s nimi domluvit, jak toto oplocení zlegalizovat….

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování