Dobrý den, chtěli bychom kupovat nemovitost,ke které vede cesta,která je na pozemku jiného majitele. Původní majitel měl s majitelkou cesty uzavřené věcné břemeno,bohužel ale uzavřené na jeho jméno.Majitel zemřel a věcné břemeno přešlo na jeho ženu. S majitelkou cesty není možná žádná domluva. Zkoušel to realitní makléř a zkoušeli jsme to i my osobně. Krom jednoho telefonu s námi nekomunikuje,na emaily neodpovídá. Slovně nám potvrdila,v telefonu,že cestu užívat smíme,ale nechce podepsat žádnou nájemní smlouvu,smlouvu o užívání či věcné břemeno. Je to jediná příjezdová cesta k nemovitosti,která spojuje její nemovitost,naši nemovitost a nemovitost souseda. Cesta je tam snad 100let. Nechceme se soudit,ale bez jejího souhlasu nemůžeme cestu zpevnit a tím pádem nedostaneme stavební povolení k rekonstrukci roubenky. Tyto skutečnosti nám nebyly známy,když jsme podepisovali rezervační smlouvu.Máme i nějaké jiné možnosti kromě soudu? Nebo je to marné a máme raději od koupě odstoupit? Děkuji. Kohoutková


Odpověď

Podívejte, jedna zásadní informace v dotazu chybí. Jak je ten pozemek s cestou zapsán v katastru nemovitostí? Pokud by byl zapsán jako ostatní plocha ostatní komunikace tak by šlo o veřejnou cestu a přes to, že pozemek vlastní fyzická osoba, tak tam nemůže bránit ostatním v užívání.
Pokud je ale pozemek veden jako např. zahrada a jen je tam vyjetá historicky cesta, tak je to jinak. Prostě by ještě (asi makléř) měl zkusit přes odbor dopravy (většinou MěÚ odbor dopravy - úřad s rozšířenou pravomocí). Ten by se měl pokusit rozhodnout o tom, že se jedná o účelovou komunikaci. Tímto rozhodnutím by pak právně cesta byla zakotvena. Ale to může být proces na leta, je tam otázka nákladů na zaměření a možnost odvolávání majitelky …..

Takže závěr: já osobně bez dořešení tohoto zcela zásadní problému bych do koupě nešel. To víte, za ta leta všechno vidím černě ale taky se někdy pletu.

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec
Tel: +420 384 351 240 ׀ Mobil: +420 606 653 978
Web: www.jh.cz ׀ E-mail: krejci@jh.cz
ID datové schránky: dc7b3kp
Klášterská 135/II, 377 01 Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování