Dobrý den, p



rosím o radu jak postupovat. Máme domek s malou zahradou. Před domem (jižní strana - delší strana domu)) máme zahrádku. Od našeho domu cca 6-7 metrů je stodola. Nový soused jí začal bez našeho vědomí a vědomí stavebního úřadu rekonstruovat. Odstranili tašky, krovy a část zdi. Zjistil jsem, že staví bez stavebního povolení. nijak jsme to neřešili, nechtěli jsme s novým sousedem rozepře, až do chvíle, kdy dali první nový krov a zjistili jsme, že jdou do větší výšky než bylo původně. Upozornili jsme je na to, ale bez reakce a dál rychle stavěli. Podali jsme tedy stížnost na stavební úřad. Než stavební úřad vyvolal jednání a zakázal v pokračování rekonstrukce, už měli postaveno. Je to stodola dlouhá asi 15 metrů a stavbu navýšili o 30-40 cm. Takhle se to moc nezdá, ale vzhledem k tomu, že mezi domy je jen 6 -7 metrů a jedná se o jižní stranu je to pro nás problém. Již s původní výškou nám šlo v zimních měsících slunce jen do půlky spodních oken, při tomto zvednutí nám už nepůjde vůbec. Stavební úřad svolal jednání na místě. Paní jen konstatovala, že si to nafotí a že zahájí řízení o odstranění stavby, což je jen formalita do doby než si zažádají o dodatečné stavební povolení. O nějakých sankcích, vůbec nebyla řeč. Jen že si mají dodatečně zažádat o stavebná povolení. Sousedé tvrdili, že střechu nezvedli, že je ve stejné výšce, nicméně mám fotografiemi zdokumentováno, že to tak není. Paní z úřadu říkala, že fotografie není moc důkaz. Prosím tedy o informaci, jak se můžeme bránit, nechce se mi uvěřit, že si někdo může dělat co chce a omezit tím jiné lidi bez jakýchkoliv sankcí. A ani si nedovedu představit, že by nám už nikdy nešlo v zimních měsících slunce do spodního patra.



Moc děkuji.


Odpověď

Nic moc…. To je realita. Proč tomu tak je? Především nefunguje odvolací systém. Takže když úřad natvrdo rozhodne o odstranění nebo o pokutě, tak se leta nedočká potvrzeného výsledku. U pokuty samozřejmě dojde k promlčení, tam jsou lhůty, do kdy musí být rozhodnutí o pokutě v právní moci.

Připravovaná novela v tomto směru je pokrok dopředu, nadřízený orgán musí řízení doplnit a ve věci sám rozhodnout, ale jak zákon dopadne to čert ví…. My jsme teď měli rekord, nadřízený orgán nám po 14ti letech neustálého vracení k novému projednání potvrdil stavbu kolničky, tak jenom pro představu.

Jinak zákon říká, stavební úřad zahájí řízení o odstranění a musí stavebníka upozornit, že má možnost do 30ti dnů zažádat o dodatečné povolení. Pokud to udělá, stavební úřad řízení o dodatečném povolení přeruší a zahájí řízení o dodatečném povolení. Žádné vaše souhlasy nepotřebuje, jste účastníci budete pouze obesíláni, ale můžete se odvolávat a žádat o doplnění projektu. Pachatel (stavebník) musí nechat vypracovat projekt a sehnat závazná stanoviska dotčených orgánů státní správy.

Vaše určitá šance je, zjistit si přesně, co může z hlediska vašeho územního plánu ze stodoly udělat. On ji zvýšil a určitě v krovu chce něco vestavět, možná byt, takže to závazné stanovisko musí mít. Na úřad územního plánování raději zajděte osobně a nechte si situaci podrobně vysvětlit.

Dále máte možnost zastínění zcela přesně formulovat jako občanskoprávní námitku, vysloveně to takto nazvat a úřad by vám měl stanovit lhůtu, do kdy s tím můžete jít k soudu. Ale opravdu nevím, zda bych toto podstoupil. Když ještě stavební zákon řešil oplocení mezi sousedy, tak tady byl případ, že pohádaní sousedi si vyměnili laťkový plot za nový z vlnitého plechu 2 m vysokého. A sousedi podali občanskoprávní námitku, že jim to bude stínit záhon jahod a že budou mít úbytek úrody. A byli rozezlení a šli s tím k soudu. Tři roky se to soudilo, znalci psali posudky a protiposudky, zpochybňovaly se důkazní fotografie, tak se sehnali svědci, (pak se sehnali i falešní svědci, ale ty soud nakonec odmítl, protože očividně byli pod vlivem), kteří potvrdili, že původní plot opravdu měřil jen 120 cm a byl z latěk…. Soudní kolotoč se vším všudy – náklady řízení 66 tisíc…. (plot stál tenkrát 2,2 tisíce).


Nakonec soud rozhodl tak, že poškozený soused má právo každá rok na 9 korun odškodnění za menší úrodu, ale že ten plot tam může zůstat. Stavební úřad musel rozhodnutí soudu převzít….

Tak, teď o tom chvilku přemýšlejte – žel to je praxe…..

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování