Dobrý den, vlastníme cca 100 let starý rodinný dům, který byl dříve součástí menšího zemědělského statku a navazuje na něj ve středové části stěny stavba v majetku souseda. V této štěně, která také tvoří hranici pozemku, je ve volné části stěny odvětrávací otvor ze spíže, který je zakreslen i v původní dokumentaci, tedy ještě před účinností vyhlášky 501/2006. Soused však tento otvor opakovaně ze svého pozemku zaslepuje, opakovaná domluva s ním není možná a tak jsme přistoupili k podání oznámení pro přestupek schválnost. Dnes nám však přišel dopis od stavebního odboru o zahájení řízení, kterým zřejmě chtějí řešit celkové tento odvětrávací otvor. Mohou nás donutit k zazdění otvoru, když byl již součástí stavby v době zakoupení a nachází se i v projektové dokumentaci ? Čím můžeme stavebnímu odboru argumentovat, aby byl odvětrávací otvor zachován a naopak aby správní orgán zamezil rozhodnutím sousedovi v zaslepování otvoru ? Děkuji za radu.


Odpověď

Podle mne toto nemá vůbec stavební úřad řešit. Na to, aby prokázali, že větrací otvor je „černá stavební úprava“ v žádném případě nejsou schopni sehnat důkazy. Vy musíte tvrdit pořád to samé – je tam od nepaměti. Pak zacpávání otvoru je občanskoprávní záležitost a měla by to v první řadě dle mého názoru řešit přestupková komise. Pokud u vás stavební úřad svolá místní šetření, bez ohledu na postoj stavebního úřadu tam toto napište a pokud tam zaznamenají ze své strany něco jiného, tak je potřeba do protokolu srozumitelně napsat, že s názorem stavebního úřadu zásadně nesouhlasíte…

Na druhou stranu – takovéto větrání spíže stejně moc fungovat nebude. Nestálo by za to, vykašlat se na souseda a udělat větrání nahoru přes půdu??? Dnes existují různé technické doplňky, tedy i třeba ventilátorek, který 4x za 24 hodin na 15 minut sepne. To u spíže stačí, dokonale odvede vlhkost…. Ale počkejte s čím přijde úřad.

Prosím nepřistupujte k tomu, že sousedovi ustupujete, přistupte k tomuto problému s tím, že si to zlepšíte …

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování