Dobrý den, dům stojí u obecní komunikace. Mezi komunikací a domem je na jedné straně 40cm a na druhé straně 1,5 m hlíněný povrch, kde z vozovky stéká veškerá voda k domu a podmáčí ho. Starostka obce jako správce byla o této situaci 3x informována písemně, pozemek až k domu je obce, včetně cesty. Na koho se máme obrátit, kdo nám pomůže při řešení: chybně vyspádované vozovky, žádného odtokového žlabu okolo ní a neustálého podmáčení domu. Jaké je ochranné pásmo kolem vozovky ............. m? a jaké kolem mého domu?, když vzdálenosti vozovka, dům jsou tak malé a obec tento pozemek vlastní. Starostka obce uvedenou situaci řeší pouze prohloubením hlíněného povrchu do hloubky, které je pro mne nedostačující, něboť nadále podmáčí dům. Děkuji za odpověď

Odpověď Pokud místní komunikace v obci prochází kolem domů, (souvislá zástavba alespoň 5 domů vedle sebe) nemá ochranné pásmo – mimo obec pak ano. Ale to vám nepomůže. Jde o občanskoprávní problém mezi vlastníkem komunikace a vlastníkem domu. Budete to řešit podáním žaloby?

To je vždycky problém. Zkuste ale přes svou pojišťovnu, ta by pak mohla tlačit na obec, aby to řešila nějak rychleji.

Jinak u místní komunikace je správní orgán přímo obecní úřad vaší obce. Takže celkově nic moc….ale zkuste uplatnit pojistku.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování