Dobrý den, soused si chce postavit bazén. Spolu se zastřešením 11x6 m, výška 3m a 1,5m do země. Je toto stálé drobná stavba? Stavbu chce umístit 1,5m od společné hranice pozemku (Praha). Můžeme se bránit či je to dle zákona. Děkuji za odpověď.

Odpověď Definice pojmu drobná stavba (dle § 2 zákona č. 256/2013 Sb., katastrálního zákona):
"stavba s jedním nadzemním podlažím, pokud její zastavěná plocha nepřesahuje 16 m2 výška 4,5 m, která plní doplňkovou funkci ke stavbě hlavní, a stavba na pozemcích určených k plnění funkcí lesa, sloužící k zajišťování provozu lesních školek nebo k provozování myslivosti, pokud její zastavěná plocha nepřesahuje 30 m2 a výška 5 m. Za drobnou stavbu se nepovažuje stavba garáže, skladu hořlavin a výbušnin, stavba pro civilní ochranu, požární ochranu, stavba uranového průmyslu a jaderného zařízení, sklad a skládka nebezpečných odpadů a stavba vodního díla."

Bazén u rodinného domu není vodním dílem.

S ohledem na to, že stavba bazénu bude mít výšku 3m a je plánována blíže než je stanovená minimální odstupová vzdálenost od hranice pozemku, doporučujeme vyvinout na souseda tlak v tom smyslu, aby buď věc s Vámi projednal a získal Váš písemný souhlas s vymezením podmínek stavby, tj. jejím umístěním, anebo svůj záměr přehodnotil = posunul stavbu za minimální odstupovou vzdálenost stanovenou zákonem. Doporučuji věc paralelně řešit s místně příslušným stavebním úřadem.
NEMOinspekt s.r.o.