Dobrý den,
prosím o radu ohledně stavby postavené před 20ti lety na pozemku více spoluvlastníků, která byla postavena bez souhlasu mně jako jednoho ze spoluvlastníků.
Asi před 20ti lety byl postavena hospodářská budova nebo chlév asi 5x6 m na pozemku který vlastním z 1/4 bez mého souhlasu. Nevím zda šlo o budovu postavenou na základě stavebního povolení nebo pouze ohlašovací formou. Neměl jsem možnost vstupu na pozemek a až nyní jsem se dozvěděl o stavbě. Na pozemku si spolumajitelé vysadili i stromy. Nyní se snažíme najít cestu k majetkovému vypořádání pozemku, ale bohužel se není možné domluvit s jedním ze spolumajitelů pozemku vlastnící 1/2, a který provedl i výše zmiňovanou stavbu a výsadbu. Mám možnost trvat na odstranění stavby a trvalého porostu? Pokud je to v rozporu se zákony postavit a schválit budovu bez souhlasu spolumajitele pozemku zajímalo by mě kdo pochybil.

Odpověď Dobrý den,

Ke stavbě hospodářské budovy – můžete podat podnět stavebním úřadu, aby prošetřil, na základě jakých dokumentů byla stavba před 20 lety povolena. U takto staré stavby se musí prokázat, zda jde o černou stavbu. Nicméně už před 20 lety byl pro povolení stavby potřeba souhlas vlastníků pozemku.
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování