Dobrý den, plánujeme stavět na pozemku 13 metrů širokém sousedícím s nezastavěnými pozemky (poli). Navrhli jsme si dům 9 metrů široký s přesahy střechy půl metru. Chtěla bych se zeptat zda i pro nás by platila min. hranice 2 metry od hranice pozemku nebo jestli se dá nějak tato hranice snížit. Chtěli bychom dům co nejvíce přilepit ke hranici pozemku(na straně domu nemáme okna do obytných prostor). Děkuji

Odpověď
Kdo dřív přijde ten dřív mele, takže pokud na sousedních parcelách zatím nic nestojí, jste v určité výhodě. Ale vyhláška 501/2006 Sb. v § 25 vymezuje vzájemné odstupy staveb, ale zároveň hovoří i o možnosti o udělení výjimek. Ale udělení výjimky je výjimečné … a nezapomeňte na to, že sousedi se mohou bránit, jestliže i oni v budoucnu budou chtít stavět, tak je odstup vašeho domu od hranice musí zákonitě zajímat.



Takže, šel bych se zeptat na názor stavebního úřadu a pak bych velice diplomaticky promluvil se sousedy. Udělal bych vše pro to, abych se s nimi již dopředu nedostal do neshody – to by nevedlo k ničemu dobrému.



Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování