Dobrý den,

před pár lety sem darovací smlouvou získal rodinný dům.Bohužel stavba jako celek se nachází na dvou parcelách.Jedna s číslem popisným a druhá jako zastavěná plocha a nádvoří.U té(zastavěné plochy a nádvoří)je zřízeno věcné břemeno na plynovou přípojku.Kvůli znaleckému posudku(odhadu),který musím nechat vypracovat kvůli žádosti o hypoteční úvěr je to problém(dům jako celek s číslem popisným není na jedné parcele) a proto se chystám provést zaměření aktuálního stavu budovy vypracovat takzvaný pasport stavby a dvě parcely na kterých dům stojí "sloučit" do jedné.Můj dotaz zní jestli mi v tom nemůže nějak zabránit to věcné břemeno zřízené k jedné z těchto parcel.Předem děkuji za odpověď.

Odpověď Může a nemusí …. Musel bych mít před sebou konkrétní situaci a listy vlastnické. Ale rada asi takováto: než to začnete dávat narychlo do pořádku, osobně bych zašel na katastrální úřad a tam je pečlivě vyzpovídal. Je dobré si dělat písemně poznámky. Jednotlivá pracoviště po republice přitom postupují trochu odlišně. Teprve vybavený informacemi z katastrálního úřadu bych vyrazil na stavební úřad. A opět totéž - dělal bych si písemné poznámky. Je možné, že pasport nebude ani nutný. Ale je třeba se vybavit trpělivostí a houževnatostí. Tyto případy nejsou jednoduché.

U nás bychom to s největší pravděpodobností vyřešili potvrzením existence stavby (možná s novým geometrickým zaměřením) a deklarací, jak je to s číslem popisným. Musí to být zapsatelné do katastru nemovitostí a i do registru budov RUIAN.

A na závěr „hloupá rada“ s tímto poměrně složitým případem chodit na úřady zásadně po obědě….

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování