Dobrý den,
mám dotaz ohledně drobné stavby - přístřešku. Současná legislativa zjednodušeně řečeno umožňuje bez stavebního povolení a bez ohlášení postavit mimo jiné (viz § 103 Stavebního zákona):
1.) stavby o 1 nadzemním podlaží do 25 m2 zastavěné plochy a 5 m výšky, nepodsklepené
2.) stavby pro zemědělství do 60 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, nepodsklepené

Stavbu pro zemědělství definuje (pokud se nepletu) Vyhláška 268/2009 Sb. o technických požadavcích na stavby. Stavbou pro zemědělství se tady mj. uvádí "doprovodná stavba pro hospodářská zvířata, tj. stavba pro dosoušení a skladování sena a slámy".

Pokud se chystám stavět přístřešek (střecha, obvodové stěny, podlaha), který by měl celkově třeba 35 m2, kde budu skladovat seno a slámu, zároveň ale také např. traktůrek, sekačku, zemědělské nářadí, ale také např. dřevo a ostatní věci, bude se stále jednat o stavbu pro zemědělství? Když to přeženu, když budu chovat jednu ovci a jednoho králíka, můžu postavit "stavbu pro skladování sena a slámy" o velikosti až 60 m2? :)

Děkuji

Odpověď No jo, kdo se moc ptá moc se dozví…

Tak především je potřeba přečíst § 79 stavebního zákona – po znění novely, tam jsou přesně vyjmenované stavby které nepotřebují ani umístění – umístěním vždy začínáme!!!!!!!

§ 103 hovoří o stavbách, které jsou již umístěné (územní souhlas nebo územní rozhodnutí). A co je v daném § psáno, to je dáno. Že se kvůli tomu dají vést divoké diskuse, to určitě. I na stavebních úřadech jsou rozdílní lidé. Ale postupoval bych následovně: zakreslil bych do situace stavbu tak jak ji potřebuji, tj. šířka, délka, výška hřebene střechy a písemně bych to poslal na stavební úřad. Dolů do rozpisky bych napsal, že se jedná o stavbu pro zemědělství, bez požadavku na ustájení zvířat. Pouze takto obecně. Stavební úřad vám odpoví písemně a tam je třeba pak začít pitvat jejich odpověď. Hlavně si ji schovat.



Já osobně bych nikdy nepopoháněl zemědělce, který na jaře má už seník poloprázdný a do soboty do volného prostoru zajede traktorem, aby na něj nepršelo… snad mezi námi na úřadech nejsou lidi, kteří by toto vyhodnocovali jako nepovolenou garáž…

Tak hurá na úřad, ale opakuji, je zrádný § 79, to běžný člověk žel z našeho zákona nevyčte.. Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování