Dobrý den, na pozemku určenému v úz. plánu ke stavbě venkovsého stavení plánujeme postavit menší rodinný dům. O stavební povolení jsme ještě nežádali. Je možné na pozemku nejdříve postavit kůlnu do 25m2 (dodržení všech vzdáleností od souseních pozemků apod. ? Jaké náležitosti jsou potřeba? Je nutné ohlášení o stavbě/územní souhlas od místního staveb. úřadu?
Přes pozemek vede potok. Pokud dodržíme při stavbě kůlny vzdálenost 7 m na obě strany, je nutný souhlas povodí a lesů ČR?
Předem děkuji za odpověď. AB

Odpověď Tak pozor, §79 2 o) sice říká, že (pokud je to v souladu s územním plánem) na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci mohou být stavby o 25 m2 a 5 m výšky , a že tyto stavby nic nevyžadují, ale to nelze aplikovat v opačném pořadí, nelze bez ničeho postavit tuto stavbu a pak někdy začít realizovat dům.

Citaci textu § jsem zjednodušil.



Takže pokud potřebuji zahájit stavbu - kolnou do 25 m2 určit na to potřebuji územní souhlas spojený s ohlášením. Ale určitě narazíte na stavební úřady, které nebudou ochotny povolení vydat dokud nebude postavený dům. Takže začněte na stavebním úřadě. Asi bych tam šel s projektem na dům, kde budu mít vyprojektovaný i tento objekt, získám povolení (ohlášení) na oboje najednou a pak by úřadu mělo být jedno, že začnete stavbu kolnou… Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování