Podobný dotaz jsem dohledala ale nevim zda-li se přesně vztahuje na můj problém.
Koupila jsem chatu u které jsem az po koupi zjistila, že je v katastru vedena o velikosti 17m2 i když jeji skutečná velikost je cca 50m2. K chatě nebyla dochovaná žádná projektová dokumentace a když jsem chtěla na místním stavebním úřadě ohlásit rekonstrukci stavby ( zateplení stavby a položení nové střechy) bylo mi naznaceno, že bych tam vůbec neměla byt jelikož samotná stavba už je tak větší než ma byt... To me spíše vystrašilo a jelikož jsem dále nechtěla vzbuzovat pozornost raději jsem to tak nechala a stavební úpravy jsme provedly bez ohlášení, nejednalo se o žádné rozšíření, zmenu pudurysu, navýšení ani nic podobného. Rada bych ale věci uvedla do pořádku abych měla klid a nemusela se bát ze nám chatu jednou někdo na udání zboura. I když my ji už ve stávající velikosti koupily. Ale jak to danému úřadu dokázat? Mám fotky z RK z době koupě, ještě me napadlo podívat se do projektové dokumentace na stavebním úřadě jaká velikost byla zkolaudována ale mám strach že to přinese další pozornost z rad úřadu a já nebudu vědět jak se bránit. Děkuji za zodpovězení mého zdlouhaveho dotazu.

Odpověď No, odpovídám na podobné dotazy docela často … Ale důležité je: sehnat si na internetu nebo na obci část územní plán, kde ta chata je. Pokud je v ploše pro rekreaci řešení při troše dobré vůle to má.



Především vy jste prokazatelně chatu větší nestavěli, nemůžete být pachatelé. Koupili jste něco v dobré víře, že je to legální. Původní majitel vám dal nějaké doklady, ale čert ví, že ne všechny….



Pokud zvětšená chata neleze do lochy lesa, či zemědělské plochy (ale stále koukám pouze do územního plánu!), tak bych nechal udělat zjednodušenou projektovou dokumentaci (pasport stavby), nechal bych stavbu nově geodeticky zaměřit a šel bych požádat stavební úřad o potvrzení existence stavby.



Pokud by ale zvětšená chata lezla do pozemku lesa nebo luky, pole (zase dle územního plánu), tak bych hrál mrtvého brouka a nedělal bych nic, kromě okamžiku, kdy obec vyhlásí změnu územního plánu. Tam bych se slušnou cestou snažil dostat větší plochu pro rekreaci, aby následně bylo možné žádat o potvrzení existence stavby.



Závěr: pokud s vámi úřad zahájí řízení o odstranění stavby, musí vám prokázat, že jde o černou stavbu (tedy oni). Jak to chtějí prokázat, když třeba 20 let dělali, že nic neví a nekonali. A vy nemůžete vědět, zda se nějaké povolení minulého majitele při stěhování neztratilo.



Kr
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování