Dobrý den,
mám dotaz ohledně stavby kůlny ( do 25m2, výška do 5 m, nepodsklepená) na pozemku, který vlastním a je vedený v katastru jako trvalý travnatý porost. Našla jsem podobný dotaz , ale odpověď mi není zcela jasná. Píšete, pokud je stavba součástí rodinného domu nebo domku pro rekreaci ( což u nás není, na pozemku není nic,ale pozemek sousedí s pozemkem rodičů, kteří mají na něm vybudovanou hospodářkou budovu).
Pak píšete, že pokud toto ustanovení nelze použít, bude třeba o tyto souhlasy požádat.
Mám požádat o tento souhlas na stavebním úřadě ?
Pak píšete, že stavební povolení ani ohlášení nevyžadují níže uvedené stavby. To se jedná také v případě, jestli je to zastavitelná plocha nebo všeobecně ? :

Jinak, stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují stavby podle §103:
(1) Stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují

a) stavební záměry uvedené v § 79 odst. 2,(viz výše)

b) terénní úpravy uvedené v § 80 odst. 3 písm. a) nebo úpravy pozemků uvedené v § 80 odst. 3 písm. e),

c) udržovací práce, jejichž provedení nemůže negativně ovlivnit zdraví osob, požární bezpečnost, stabilitu, vzhled stavby, životní prostředí nebo bezpečnost při užívání a nejde o udržovací práce na stavbě, která je kulturní památkou,

d) stavební úpravy, pokud se jimi nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se vzhled stavby ani způsob užívání stavby, nevyžadují posouzení vlivů na životní prostředí11) a jejich provedení nemůže negativně ovlivnit požární bezpečnost stavby a nejde o stavební úpravy stavby, která je kulturní památkou,

e) stavby, a to

1. stavby o jednom nadzemním podlaží do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, nepodsklepené, jestliže neobsahují obytné ani pobytové místnosti, hygienická zařízení ani vytápění, neslouží k ustájení nebo chovu zvířat, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých kapalin nebo hořlavých plynů a nejedná se o jaderná zařízení.

Nevím, jestli musíme tu kůlnu ohlásit nebo žádat o stavební povolení nebo můžeme postavit bez ohlášení?
Děkuji A. Folwarczná

Odpověď §79, bod 2 o): „…..na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci …“ Takže když není rodinný dům a není na parcele ani chata, tak stavba do 25 m2 vyžaduje nějaké povolení. Dál je pak třeba se ptát na stavebním úřadě, protože je i důležitý územní plán.

Obecně, ten zákon je dost nesrozumitelný a opravdu pomůže vzít mapku a jít se zeptat. Tah hodně štěstí.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování