Dobrý den, v rámci výstavby rodinných dvojdomů u nichž byla plánována proluka či výstavba dvojgaráže (šíře 6 m, tím byly domy dál od sebe), garáž vlastně až na hranici pozemku. Soused nyní místo garáže hodlá postavit obytnou přístavbu 1 m od hranice pozemku. V rámci dodatečného stavebního povolení mu stavební úřad hodlá schválit stavbu, ač jako sousedi jsme proti a v rámci urbanistické studie byly dány odstupy dle OTP, Stavební úřad argumentuje § 25 odst. 6 501/2006. Lze se proti tomu nějak bránit? děkuji


Odpověď

Podívejte, uvedená lokalita musela mít vydané územní rozhodnutí, tam byly stanoveny vzájemné odstupy, hmotové a architektonické řešení. Původní územní rozhodnutí stále platí (protpže domy podle něj byly umístěny). Lze jej však změnit, ale musí se vést řízení a tam jste účastník se všemi právy…..odvolací proces je dnes nekonečný…. Teprve, kdyby změna územního rozhodnutí prošla až do pravomocného rozhodnutí, tak pak úřad může postupovat dál….

Navíc ke každé takové změně dnes musí být vydáno závazné stanovisko úřadu územního plánování a to mimo jiné musí posuzovat charakter území, ale toto stanovisko se vydává žadateli a soused jej nemůže ovlivnit.

Takže bych začal tím, že si na stavebním úřadě vyžádám původní územní rozhodnutí, musí vám udělat kopii. A samozřejmě sousedovi bez dohody nic nepodepisujte.

 

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování