Dobrý den, klient chce stavět svépomocí rekreační domek na zahradě svého pozemku, kde již stojí objekt chalupy. Na odboru územního plánování nám nyní při inženýringu bylo řečeno, že vzhledem k již stávající stavbě hlavní, musí být nový objekt stavbou vedlejší (ok, nechceme k němu přivádět novou cestu), ale že rekreační domek to být nemůže a povolí mu pouze něco jako sklad zahradního náčiní, zemědělských plodin apod. O jaký dokument se tento požadavek může opírat? V územním plánu jsem takovou informaci nevyčetla a na stavebním úřadě v rámci předjednání rekreační domek schvalovali... Děkuji. UP zde: https://up.kr-kralovehradecky.cz/upd/_mapy/minis/html/info/548898_135941/RZV/RZV_SV.txt


Odpověď

Úřad územního plánování má vždycky pravdu a zvlášť, když se tam přijdete zeptat před obědem… podle mne to závisí na výkladu vašeho územního plánu. Ale pozor nestačí letmo nahlédnout jen do hlavního výkresu a legendy napsané při okraji! Územní plány obsahují i obecné statě např. ochrana hodnot území, tam může být zakopaný pes třeba v tom, že u hlavní stavby pro trvalé bydlení je nepřípustná funkce rekreace.

Kolikrát je to opravdu na výkladu úředníka, ale budete s tím bojovat velice obtížně.

Je to hloupé, ale jedna kolegyně měla syna hokejistu v NHL a za tou se chodilo s podobnými dotazy vždy druhý den, co syn střelil branku….

To, že na stavebním úřadě to vidí jinak není nic neobvyklého, souvisí to s určitou rivalitou těchto úřadů a to souvisí se zákonem a se vším možným, žel….

Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování