Dobrý den,
chtěl bych stavět RD na pozemku o šířce 13 m. Z jedné strany mám souseda, jehož dům je dostatečně vzdálen od hranice pozemku. Na druhé straně má soused dům se stěnou s oknem z obytné místnosti 1,5 m od hranice pozemku. Pozemek jsem nedávno koupil a sousední domy nejsou novostavby. Chtěl stavět co nejblíže k tomuto sousedovi tak, abych měl šířku domu co největší. Avšak nevím, jakou je potřeba dodržet odstupovou vzdálenost, když je sousedův dům 1,5 m od hranice pozemku. Na stranu k tomuto sousedovi neplánuji umísťovat okno z obytné místnosti. Mohl bych v takovém případě jít na vzdálenost 3,5 m od hranice pozemku a postavit objekt vyšší, než je odstupová vzdálenost (vyšší než 5m)? Děkuji za odpověď

Odpověď Tak je nutné samostudium: vyhláška 501/2006 Sb. v platném znění § 25. Platí tam současně dvě podmínky – 7m mezi domy, pokud v jednom domě je okno z obytné místnosti a pak druhá podmínka 2 m od hranice pozemku. Samozřejmě stávající dům to už zpětně nemusí dodržet.

V případě, že ani jeden dům nemá proti sobě okna z obytné místnosti, tak vyhláška stanovuje 4 m.

Ale začal bych opačně – vzít lahev rumu s lodičkou a od manželky mísu buchet a jděte navštívit souseda. Pokud se s ním domluvíte na nějakém odstupu, tak se z této vyhlášky dá udělit výjimka (viz § 26 téže vyhlášky).

Věřte, že za těch 29 let, co jsem na st. úřadě je toto důležitější, než vyhláška.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování