Dobrý den. Mám možnost koupit stavebni pozemek, který ale nemá přímý přístup z veřejné komunikace, ale mohl bych koupit i sousední pozemek, který již přístup má. Stavět bych ale chtěl na tom "prvnim" a jezdit na něj přes druhý svůj. Stavební úřad mi tvrdí, že to nelze. Je možné to vyřešit věčným břemenem, resp pravém stezky a cesty ve prospěch "prvniho" pozemku? Dle regulačního plánu není možné oba pozemky sloučit. Děkuji za radu.


Odpověď

Podívejte se, bez snímku mapy možná úplně situaci nevidím v širších souvislostech. Ale v prvním ale je nutné vymyslet řešení, které odsouhlasí váš úřad územního plánování, tam může být nějaký požadavek, který vám vaše úvahy úplně změní.

Pak je potřeba dvakrát po sobě přečíst § 20 bod 7) vyhlášky č. 501/2006 Sb. neocituji to celé, ale hovoří se tam o tom, že ke stavbě rodinného domu ….. musí vést zpevněná pozemní komunikace široká nejméně 2,5 m a končící nejdále 50 m od stavby.

Jak tomuto rozumět? No, já to lidem vykládám následovně: ta cesta musí být právně i fyzicky realizovaná. Tedy měla by být vedena v katastru nemovitostí jako ostatní plocha – komunikace a měla by být nějakým způsobem zpevněna…. Takže byste mohli zkusit variantu jako součást povolení rodinného domu doplnit v projektové dokumentaci i povolení cesty a zkusit s úřadem územního plánování a se stavebním úřadem tuto variantu projednat. Já bych si pro úplný začátek nakreslil takovou situaci sám a zkusil bych s těmito oběma úřady opatrně konzultovat. Přitom pro povolení stavby (ohlášení, stavební povolení …..) dnes nemusí být uzavírána smlouva o služebnosti, úplně z právního hlediska stačí písemný souhlas vlastníka pozemku uvedený přímo na situaci.

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování