Dobrý den,



vlastním zahradu po rodičích, kteří již nežijí. Nedávno mě přišel se stavebního úřadu dopis s výzvou o zkolaudování chaty, která má ev.č. a stavební povolení, které bylo vydáno v roce 1975. Žádná chata se ale na pozemku nenachází , pouze malý sklípek zatopený vodou. Nedohledala jsem žádnou dokumentaci ke stavbě Nikdy jsem nebyla seznámena se stavebním záměrem. Prosím o radu jak mám reagovat na výzvu stavebního úřadu. Můžu si vyžádat kopii stavení dokumentace? je možné i po takové době případně stavbu dokončit?



Děkuji


Odpověď

Než takový dopis stavební úřad napíše, měl by se tam podívat. Ale jestli bylo někdy i v dávné minulosti vydáno stavební povolení (později třeba ohlášení) a stavba byla zahájena, tak to povolení je stále platné! Je potřeba tomu rozumět asi tak, že jako právní nástupci původních majitelů jste neztratili právo tu stavbu dokončit. Jestli pod chatou byl povolen sklípek a ten je realizován, tak to je jasný důkaz toho, že stavba byla zahájena.

A teď dál:

Vlastník musí ze zákona uchovávat veškeré dokumenty ke stavbě, projektovou dokumentaci, stavební povolení atd. atd. Musí je předat novým majitelům (při prodeji). Při dědictví se však často nepodaří dokumenty dohledat. V tomto případě se obraťte na stavební úřad o kopie. Asi složku mají. Pokud by tam složku s projektem už neměli, tak bych se práva stavět stále ještě nevzdával. To je dnes velice cenné. Zkusil bych se se stavebním úřadem domluvit, že donesete tzv. pasport stavby. Oměříte sklípek, zakreslíte jej do situace a já bych se nebál nad sklípkem dokreslit chybějící chatku. Stavebnímu úřadu bych to ale řekl. A uvidítete.

Samozřejmě pořád máte právo napsat, že od původního záměru odstupujete… ovšem jak jsem napsal výš, právo stavbu dokončit je velice cenné, nevzdal bych se jej, to můžete udělat kdykoli. Teď to bude dost záviset na postoji vašeho stavebního úřadu. Jednejte prosím diplomaticky a jedna rada, úředníci před obědem nejsou dost trpěliví….

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování