Umiestnenie drevených garáži. Dobrý deň, mal by som dve otázky na ktoré neviem nájsť odpoveď. 1. Môžeme na chate umiestniť vedľa seba dve malé drevené garáže s rozlohou do 25m2, s tým že nebudú mat spoločnú strechu ale budú tesne vedľa seba? Poprípade môžu mat spoločnú základovú dosku? 2. Je možné umiestniť garáž do rozlohy 25m2 bližšie k hranici pozemku ako sú v zákone uvedené 2 metre? Sú možné výnimky od úradu? Na doplnenie z jednej strany je 1meter od hranice pozemku potok a z druhej strany 1,5 metra od hranice pozemku komunikácia. Ďakujem.


Fotky


Odpověď

Začal bych tím zásadním a to je územním plánem. Ten ve své textové regulaci může mít regulaci i toho typu, že v dané ploše nelze umisťovat garáže, ale jen zpevněné plochy pro parkování.
Pokud územní plán stavbu garáže připouští, je třeba zkoumat problematiku dál ….
§79 hovoří v bodě 2 odst. o) o stavbě do 25 m2…. tedy jasně hovoří v jednotném čísle. Takže nezbyde, než zkoumat právní názor vašeho stavebního úřadu. Myslím že dnes soudy říkají, pokud stavby nejsou komunikačně propojeny, jde od dvě stavby a to i v případě, že třeba jsou spojeny krovovou konstrukcí. Ovšem i rozhodnutí soudu říkají, že ten a ten soud dospěl k názoru, že je to tak a tak – ale neplatí to paušálně po celé republice.
Otázka umístění na hranici pozemku – je to možné, ale vyžaduje to rozhodnutí o výjimce podle vyhlášky 501/2006 Sb. § 25 – bod 5). Poplatek za výjimku stojí 5 000,- Kč.
A závěrem? Stavba jedné garáže může být klidně 400 000, stavba dvou garáží pak dvojnásobek. Proto bych zatnul zuby a šel se na váš stavební úřad ptát a ptát. A dle jejich konkrétního názoru postupoval. Třeba tak, že napřed zažádám o výjimku a pak podám společné oznámení záměru (územní souhůlas + ohlášení dohromady) na dvougaráž s řádnou projektovou dokumentací. Prostě si představte, že jste to postavil a nějaký obsoused vás ze závisti udá. A ejhle, bude to vlivný člověk a stavební úřad si udělá vlastní “nezávislý“ právní výklad a zahájí s vámi řízení o odstranění stavby. I když byste třeba vyhrál, tak vám to na několik let otráví život.

Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování